Na zhromaždenie v Bratislave pri príležitosti 17. novembra prišli stovky ľudí

    0
    Účastníci spoločného podujatia opozičných strán s názvom Toto sme nechceli! pri príležitosti 27. výročia Nežnej revolúcie na Námestí SNP (Autor: TASR)

    Na zhromaždenie pod názvom „Začíname zmenu“ prišlo niekoľko stoviek ľudí. Vystúpili na ňom lídri opozície a taktiež viacerí novozvolení župani v posledných voľbách do vyšších územných celkov.

    „Zase je 17. november a vy tu stojíte na dobrej strane. Budujete tento štát. Tak, ako to začalo, tak to treba dotiahnuť,“ povedal Budaj vo svojom príhovore.

    Pripomenul zhromaždenia v novembri 1989, keď na okolitých budovách boli rozmiestnení ostreľovači. „Napriek tomu sem každý deň prišlo viac a viac ľudí, moc sa neodvážila k násiliu, pretože ste nás chránili vy,“ uviedol. Ľudia sa podľa neho báli, ale napriek tomu prišli. Podľa jeho slov potom muselo Slovensko v roku 1998 v samostatnom štáte potvrdiť, že „kráčame stále ďalej“ a o niekoľko rokov sa stalo členom európskeho spoločenstva. Dnes je podľa Budaja synonymom komunizmu korupcia a Slovensko by sa malo zase posunúť ďalej. 

    Novozvolený bratislavský župan Juraj Droba uviedol, že žijeme v dobe, keď význam a odkaz 17. novembra narastá a je aktuálnejší, ako „povedzme, pred desiatimi rokmi“. „Máme tu nové generácie ľudí, ktorí sú bez skúseností s totalitným režimom, a títo ľudia môžu veľmi ľahko podľahnúť názorom, ktoré sú im podsúvané,“ povedal. Treba dbať na to, aby odkaz 17. novembra rezonoval aj u tých mladších.

    Podľa Milana Majerského, novozvoleného župana Prešovského samosprávneho kraja, je najhoršie, keď politik urobí zmenu bez toho, „aby k tomu povolal ľudí a aby k tomu povolal verejnosť“. „Tá zmena, ktorá prišla 5. novembra do vyšších územných celkov, sa udiala nie po rozhodnutí politika, udiala sa po vašom rozhodnutí,“ dodal.

    Podľa organizátorov podujatia názov zhromaždenia „Začíname zmenu“ mal symbolizovať jasný signál od ľudí, ktorí si v župných voľbách vypýtali zmenu. Občania na Slovensku majú podľa nich nádej a veria, že existuje alternatíva, ktorá si zaslúži príležitosť a je pripravená prevziať zodpovednosť za lepšie Slovensko.

    - Reklama -