Na východnej Ukrajine sme sa riadili zákonmi z čias Stalinovej éry. Priznáva bývalý šéf doneckých povstaleckých jednotiek

    0
    Ukrajinskí separatisti sprevádzajú vyšetrovateľov po mieste havárie letu MH17 (Autor: SITA)

    Bývalý veliteľ proruských separatistov v Donecku na otázku redaktora rádia Komsomolskaja Pravda, ako sa pred vyše rokom zabránilo rabovaniu v Slovjansku, Girkin pohotovo odpovedal – „popravami“. O rozhovore informuje Radio Free Europe.

    Podľa Girkina separatistické „orgány“ nariadili vojenským súdom implementovať zákony z roku 1941, teda tie, ktoré v bývalom Sovietskom zväze zaviedol diktátor Josif Stalin. „V rámci tejto právnej úpravy sme sa snažili odsúdených ľudí popraviť,“ potvrdil Girkin. „Za ten čas, čo som bol v Slovjansku, boli popravení štyria ľudia. Dvaja vojaci a jeden miestny pre rabovanie a jeden človek za zabitie príslušníka armády,“ vysvetlil a dodal, že jeden zo zabitých bol zástancom ukrajinského nacionálneho zoskupenia Pravý sektor.

    Profesionálny agent tajných služieb

    Girkin, tiež známy ako Igor Strelkov, bol kľúčový veliteľ proruských separatistických síl v raných fázach vojny proti ukrajinským vládnym silám. Od apríla 2014 bolo zabitých viac ako 9 000 civilistov a bojovníkov. Ukrajinská vláda nazýva Girkina ruským agentom a obvinila ho z vojnových zločinov. Zo svojej funkcie povstaleckého „ministra obrany“ dobrovoľne rezignoval v auguste 2014. Ako dôvod uviedol zranenie v bitke. Strelkov sám seba označuje za profesionálneho agenta tajných služieb, nie za vojenského veliteľa. Je to bývalý dlhoročný príslušník ruskej kontrarozviedky FSB a vojenskej rozviedky GRU. Teraz žije v Moskve. Špekuluje sa o tom, že sa znepáčil Kremľu, preto bol z Donbasu odvolaný.

    Sen o Novom Rusku

    Bývalý veliteľ proruských separatistov v Donecku sa v rozhlasovom rozhovore tiež rozrečnil o svojom sne vytvorenia Nového Ruska. Do tejto oblasti by patrilo územie Ukrajiny ťahajúce sa od Charkova k Odese. K „novému štátnemu útvaru“ by sa podľa jeho slov mohlo pripojiť Rusko vrátane Bieloruska a Ukrajiny.

    Medzinárodné zákony ho nezaujímajú

    V októbri minulého roka odovzdala organizácia Partnerstvo pre ľudské práva Medzinárodnému trestnému súdu viac ako 300 svedectiev týkajúcich sa vojnových zločinov a zločinov proti ľudskosti, ktoré spáchali separatisti na Ukrajine. Strelkov sa na margo obáv z možného rozsudku vyjadril, že  sa nejakého potrestania zo strany medzinárodného súdu neobáva. „Medzinárodné zákony ma vôbec neznepokojujú. Je to nástroj v rukách víťazov. Takže ak prehráme, dobre, budú na mňa uplatnené princípy týchto zákonov,“ vyjadril sa Igor Girkin-Strelkov.

    - Reklama -