Na vlnách verejnoprávneho rozhlasu zazneli nepríjemné slová: Tá nadnárodná ríša zvaná EÚ v podstate končí

    0
    Dopravná značka pred sídlom Európskej únie v Bruseli (Autor: TASR)

    „To, že sa tradične najdemokratickejšia krajina Európskej únie rozhodne ju pre úplný nedostatok demokratických zásad opustiť, je zrejmým znamením, že táto nadnárodná ríša v podstate končí,“ vyhlásil vo verejnoprávnom rozhlase Bednář. Zdá sa mu, že spomínaná dohoda, ktorú britský parlament odmietol, bola v podstate diktátom Bruselu. „Nie je to dohoda medzi rovnoprávnymi stranami, ale v podstate diktát, ktorým si Európska únia vynucuje, aby časť Veľkej Británie podliehala jej zákonodarstvu,“ pokračoval v kanonáde Bednář, keď sa vyjadroval k tzv. írskej poistke, ktorú britskí poslanci kritizovali najviac.

    Základným cieľom Európskej únie je podľa jeho názoru čo najviac vytrestať Veľkú Britániu. Keby mal Brusel dobrú vôľu, mohla by vraj vzniknúť obojstranne výhodná dohoda. Ale o takú dohodu podľa Bendářa Brusel v žiadnom prípade nestojí. Preto by bolo najlepšie, keby došlo k tvrdému brexitu bez dohody, a situácia by bola jasná. „Až 90 percent štátov sveta spolu obchoduje podľa pravidiel Svetovej obchodnej organizácie, veľmi im to svedčí a netúžia po vstupe do Európskej únie, pretože je to preregulovaný útvar, ktorý škodí ekonomickým záujmom,“ zdôraznil Bednář.

    Bratinka sa rozohneného Bednářa pokúšal schladiť a pripomenul mu, že Veľká Británia rozhodne nemá byť pánom Európy, takže pri hľadaní spoločnej dohody s EÚ musí pristúpiť na nejaký kompromis. „Vy máte tieto požiadavky, my máme tieto požiadavky. Ja pán, ty pán. Anglicko nie je pánom Európskej únie a my nie sme povinní vyjsť v ústrety jeho záujmom,“ oponoval hosť.

    Pokiaľ ide o britskú poistku v otázke írskej hranice, Bratinka upozornil, že tu vôbec nie je v hre snaha Európskej únie niekoho ovládať. V skutočnosti je to tak, že Íri majú obavy z opätovného nárastu násilia, ak bude opäť zavedená pevná hranica medzi Írskom a Severným Írskom. Na tejto hranici tiekla krv desiatky rokov a upokojiť napätie medzi oboma štátmi sa podarilo až relatívne nedávno.

    „Íri majú hrôzu z toho, že sa opäť obnoví pevná hranica a povedie to k masakrom, ku ktorým to v minulosti viedlo. Problém je, že v okamihu, keď hranica nebude existovať a nebude tam kontrola tovaru, tak je suverenita Európskej únie, pokiaľ ide o colný režim, zničená,“ upozornil.

    S Bednářom ho nespája ani nadšenie pre obchodovanie podľa pravidiel Svetovej obchodnej organizácie. Ak by sa ich Británia držala, narazila by vraj na problémy spojené s dopravou alebo s predajom finančných produktov do EÚ.

    Celú reláciu nájdete na webe ČRo Plus.

    - Reklama -