Na verejnosť unikol tajný plán Berlína. Predpokladá koniec Schengenu a uzavretie hraníc

    0
    Utečenci smerujúci do Rakúska (Autor: SITA)

    Podľa portálu Echo24, ktorý sa odvoláva na denník Bild, by sa núdzový plán uzatvorenia hraníc schengenského priestoru mal začať realizovať potom, keď rokovania s Tureckom a európskymi partnermi nepovedú k výraznému zníženiu počtu utečencov.

    Ak by Nemecko skutočne pristúpilo k uzavretiu hraníc, bol by to koniec Schengenu. „Znamenalo by to ohromný krok späť pre európsky projekt. Tomu chcú kancelárka (CDU) a vicekancelár Sigmar Gabriel (SPD) zabrániť,“ uvádza portál Echo24.

    Pripravovaný plán nemeckého kabinetu vraj predpokladá posielať od hraníc späť utečencov, ktorí pricestovali cez nejaký bezpečný tretí štát. Teda takmer všetkých. Poslanci denníku Bild oznámili, že Kresťanskodemokratická únia (CDU) chce na zjazde budúci týždeň rozhodnúť o prijatí „ďalších opatrení“, ak európske riešenie stroskotá. Teda uzavretie hraníc pre utečencov.

    Má sa tiež otvorene diskutovať o hornej hranici počtu utečencov, čo už sa vo vláde za zatvorenými dverami napokon deje. Malo by ísť o približne 400-tisíc žiadateľov o azyl ročne.

    - Reklama -