Na verejnosť sa dostali posledné odtajnené dokumenty Usámu bin Ládina. Ukazujú, že najobávanejší terorista sveta bol pred smrťou už silne paranoidný

    0
    Usáma bin Ládin. (Autor: TASR)

    Posledná časť odtajnených dokumentov o lídrovi obávanej teroristickej skupiny obsahuje listy rodine, záznamy o výdavkoch, ale aj jeho pripomienky k svetovému dianiu. Dokumenty zaistili príslušníci US Navy Seals počas finálnej operácie, ktorá viedla k zabitiu Usámu bin Ládina 2. mája 2011.

    Z dokumentov vyplýva, že zakladateľ al-Káidy bol pred smrťou už silne paranoidný. V osobných listoch radil svojim ženám a synom, ako si majú dávať pozor, aby do nich jeho nepriatelia neimplantovali mikročipy, pretože mal podozrenie, že by mohli viesť k jeho dolapeniu.

    V liste svojim synom Uthmanovi a Mohammedovi napríklad píše: Ak vám niekto pichne injekciu, je možné, že v nej bude malý čip… Veľkosť injekcie môže byť normálna, ale ihla zrejme bude väčšia, než je štandardná veľkosť. Čip bude vyzerať ako zrnko obilia, ale bude veľmi tenký a hladký.“

    Medzi dokumentmi je aj list s názvom Tretí list Iraku, kde bin Ládin opisuje americkú okupáciu krajiny ako na všetkých úrovniach pozitívnu“ pre al-Káidu a jej agendu. Či už z hľadiska ľudských strát nepriateľa, alebo nadmerného vyčerpávania amerického rozpočtu.

    Predchádzajúci súbor dokumentov bol zverejnený v roku 2015 a ukázal, že bin Ládinovi muži sa snažili pred jeho smrťou ešte zorganizovať stretnutie svojho lídra so synom Hamzom bin Ládinom, čo sa im však nepodarilo, keďže Hamza bol vtedy v domácom väzení v Iráne.

    V júli minulého roka Hamza bin Ládin sľúbil v nahrávke adresovanej Spojeným štátom pomstu za vraždu svojho otca. Nahrávku zverejnil na internete pod názvom We Are All Osama.

    - Reklama -