Na veľkú dieru veľká záplata. Zbierať mŕtvoly nestačí, použiť vojenskú silu, prehovoril Fico

    0
    Predseda vlády Robert Fico (Autor: SITA)

    Ja som presvedčený, že na veľkú dieru, prichádza veľká záplata,” povedal Fico v dnešnej relácii Sobotné dialógy Rozhlasu a televízie Slovenska v súvislosti s piatkovými teroristickými útokmi v Paríži, pri ktorých zahynulo vyše 100 ľudí a ďalšie desiatky sú vážne zranené.

    Premiér Fico si myslí, že ak by padlo rozhodnutie, že bezpečnostnú situáciu treba riešiť mimo hraníc Európskej únie, napríklad spoločnou medzinárodnou vojenskou aktivitou, tak Slovensko, ak dostane takýto mandát, by sa mu nemalo brániť. “Ak by bol mandát na použitie medzinárodných vojenských síl, aby sa konečne urobil poriadok, Slovensko by opäť mohlo prispieť tým, čím sme dobrí, napríklad ženistami,” povedal Fico v diskusnej relácii. Ako dodal, piatkové teroristické útoky neprispeli k zlepšeniu atmosféry v Európe, ktorá je už aj tak dosť napätá pre migračnú krízu. Ak príde akákoľvek verzia vysvetlenia teroristického útoku vo Francúzsku, tak napätá atmosféra v Európe pre migračnú vlnu bude po tomto útoku, bez ohľadu na to, ako naozaj bude vyhodnotené jeho pozadie, rásť, povedal Fico.

    V relácii Sobotné dialógy sa opäť hovorilo aj o migračnej vlne. Podľa Fica s migrantmi treba urobiť poriadok. “Treba jasne povedať – kto potrebuje ochranu pred vojnou, tomu ju poskytneme. Ale kto tu nemá čo robiť, musí preč,” povedal Fico s tým, že spolupracovať treba s krajinami, ktoré môžu pomôcť, ako je napríklad Turecko, Jordánsko či Libanon. Zdôraznil, že Slovensko je s krajinami postihnutými migračnou krízou solidárne.

    Podľa premiéra sme pripravení poslať policajtov mimo územia Slovenska, niektorí už išli napríklad pomáhať do Maďarska či Slovinska. Slovensko chce poslať ľudí aj do špeciálnej inštitúcie na ochranu hraníc schengenu – Frontexu a štát je pripravený spolupracovať aj s Tureckom či dať peniaze do potravinového fondu v rámci OSN alebo Rady Európy. “Toto je cesta solidarity, ale nie, že nejaký úradník v Bruseli sa ráno zobudí a povie, že Slovensko musí prijať teraz 2 000 a v rámci permanentných kvót 50-tisíc migrantov,” povedal Fico s tým, že naďalej odmieta povinné kvóty. Pripomenul tiež, že Slovensko je pripravené vyčleniť v nasledujúcich dvoch rokoch dokopy 13 miliónov eur pre Turecko.

    Podľa Fica je totiž Turecko krajina, ktorá má na svojom území niekoľko miliónov migrantov v táboroch a zároveň je krajinou, ktorá môže výrazne pomôcť zastaviť migračný tlak na Európu. “Dnes je postavenie Turecka veľmi silné. Majú lepšie karty a idú s nimi hrať nasledujúcim spôsobom: chcú vízovú liberalizáciu, akceleráciu prístupového procesu do Európskej únie, chcú peniaze. Podľa tureckej vlády, a dá sa tomu veriť, vynaložili na migrantov, ktorých majú na svojom území 7,5 miliardy eur,” dodal Fico s tým, že na časť sumy sa im bude treba poskladať. Podľa premiéra ide približne o tri miliardy eur, ktoré by sa dali získať napríklad aj z niektorých fondov Európskej únie, no možné je, že budú musieť krajiny EÚ prispieť aj z vlastných rozpočtov.

    Premiér Fico v diskusnej relácii odsúdil teroristický útok, ktorý sa stal v piatok večer v Paríži a prišlo pri ňom o život najmenej 128 ľudí a ďalších 99 ľudí je vážne zranených. “Odsudzujem tento útok a vyjadrujem hlbokú ľútosť nad ľudskými stratami. Ponúkame Francúzsku všetku možnú pomoc, ktorú môžeme poskytnúť,” uviedol Fico k piatkovým teroristickým útokom vo francúzskej metropole.

    - Reklama -