Na väčšie právomoci v Luhansku a Donecku zabudnite, vyhlásil Porošenko. Najskôr trvalé prímerie a potom…

    0
    Petro Porošenko, ukrajinský prezident (Autor: SITA)

    Ukrajinský parlament mal tento týždeň hlasovať o prevedení väčších právomocí na regióny vrátane spornej Doneckej a Luhanskej oblasti v rámci vlani dohodnutého prímeria. Pokusy odkladať túto reformu by mohli ohroziť už aj tak problematický mierový proces, píše agentúra Reuters. 

    Porošenko vyhlásil, že nepripustí, aby poslanci zrušili hlasovanie o decentralizačnej reforme. Súčasne však podporil stanovisko tých zákonodarcov, ktorí pred hlasovaním žiadajú splnenie série podmienok. 

    Patrí k nim “prímerie a dlhé obdobie úplného ticha. To musí zabezpečiť Rusko a svet musí vidieť, že k tomu dochádza”, povedal Porošenko novinárom. Ďalšou podmienkou je neobmedzený prístup medzinárodných pozorovateľov k hranici medzi Ukrajinou a Ruskom, kde by monitorovali presun vojakov a zbraní. 

    Predseda ukrajinského parlamentu Volodymyr Hrojsman následne potvrdil, že debata o decentralizačnej reforme bola odložená. “Neplánujeme zaradiť túto otázku na program zasadnutia parlamentu tento týždeň,” povedal pre televíziu Inter. “Rozhovory pokračujú… potrebujeme ďalší čas na rozhovory s politickými stranami,” uviedol. 

    - Reklama -