Na útok v britskom hlavnom meste reagujú aj Kiska, Fico a Danko

    0
    Terorizmus v Londýne (Autor: TASR)

    “Vaše veličenstvo, s hlbokým zármutkom som prijal správu o brutálnom teroristickom útoku voči občanom Spojeného kráľovstva, ktorý sa odohral včera v Londýne. Prijmite, prosím, spoločne s rodinami zosnulých, ich blízkymi a všetkými občanmi Vašej krajiny moju úprimnú sústrasť,” uviedla hlava štátu v telegrame.

    Podľa Kisku Slovenská republika ostro odsudzuje tento ohavný čin a aj naďalej bude stáť po boku Spojeného kráľovstva a spojencov v boji proti terorizmu. “Prijmite, prosím, Vaše veličenstvo, prejav mojej hlbokej úcty,” napísal prezident.

    Na sociálnej sieti Kiska doplnil, že zdieľame smútok Londýnčanov. “V boji proti terorizmu sme všetci zjednotení a nebojíme sa,” dodal.

    Predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD) odsudzuje sobotňajší (3.6.) amorálny teroristický útok v Londýne a zároveň vyjadruje úprimnú sústrasť rodinám obetí.

    “Zabezpečenie bezpečnosti občanov musí patriť medzi zásadné priority európskej politiky,” uviedol. Premiér je pripravený na vecný dialóg s partnermi na európskej úrovni s cieľom prehĺbiť bezpečnostnú politiku, ktorá by v dohľadnom čase zefektívnila obranu voči útokom teroristov na bezbranných ľudí v európskych mestách.

    Predseda NR SR Andrej Danko (SNS) vyjadruje sústrasť príbuzným obetí a ich rodinám, všetkým pozostalým i obyvateľom Londýna. Šéf parlamentu verí, že tento ďalší nehanebný teroristický útok na nevinných ľudí bude potrestaný.

    “Potvrdzujem, že zákerná epidémia terorizmu naberá na sile, nepozná hranice. Za obete si vyberá vždy tých najnevinnejších, ale ľudstvo doteraz na každú epidémiu našlo liek. V týchto ťažkých chvíľach vyjadrujem solidaritu,” povedal Danko.

    Predseda NR SR zároveň dnes ráno požiadal aj políciu, aby pri príležitosti konania sa Slovak food festivalu na Bratislavskom hrade sprísnila kontrolu návštevníkov. “Naozaj prosím návštevníkov hradného areálu o strpenie, ale udalosti, ktoré sa dejú okolo nás, si vyžadujú nové bezpečnostné opatrenia, ktoré sme doteraz nemuseli používať,” dodal Danko.

    Útoky v centre Londýna si vyžiadali šesť obetí na životoch, 48 ľudí bolo hospitalizovaných. Podľa polície traja páchatelia najprv dodávkou zrazili ľudí na chodníku Londýnskeho mosta (London Bridge), potom pokračovali v jazde na Borough Market, kde na ulici, v baroch a reštauráciách nožmi útočili na ľudí. Polícia všetkých troch zastrelila.

    Trojica mala na sebe atrapy viest, aké používajú samovražední atentátnici. Očití svedkovia podľa britských médií vypovedali, že útočníci vykrikovali: “To je za Alaha!”

    - Reklama -