Na ústavný súd sa Mamojka a Laššáková nedostali, zastavil ich prezident. Čítajte prečo

    0
    Budova Ústavného súdu SR v Košiciach (Autor: TASR)
    Mojmír Mamojka ako poslanec Smeru hlasoval podľa prezidenta Andreja Kisku v rozpore s ústavou takmer dvadsaťkrát. To je len jeden zo „závažných dôvodov“, ktoré Kiska uviedol v liste bývalému zákonodarcovi. Rovnako dopadla aj Jana Laššáková, ktorá sa podobne ako Mamojka na ústavný súd cez prezidenta nedostala. 
     
    Denník N pripomína, že prezident Mamojku kritizoval za to, že v minulosti zdvihol ruku aj za novely, ktoré boli evidentne v rozpore s ústavou. Neskôr o nich v tomto duchu rozhodol aj samotný ústavný súd, ktorého členmi sa chceli Mamojka spolu s Laššákovou stať. 
     
    Mamojka sa proti tvrdeniam o protiústavnosti noviel zákonov, za ktoré v minulosti zahlasoval, bránil tým, že podľa neho je výklad ústavy vecou názoru. „Nemožno prijať váš záver o tom, že existujú rozličné názory na ústavu,“ napísal Andrej Kiska v liste bývalému poslancovi. 
     
    Na hranici ústavného zákona bol aj zákon, ktorý zjednodušil vyvlastňovanie pozemkov pod diaľnicami tak, aby štát mohol stavať čo najrýchlejšie. Smerácky exminister dopravy Ľubomír Vážny v tom čase priznal, že pravidlá vyvlastňovania, za ktoré hlasoval aj Mamojka, sú na hranici ústavnosti. 
     
    - Reklama -