Na úkor skutočných farmárov profitujú podľa Štefanca rôzne podozrivé firmy. Nová misia EP preverí agrodotácie na Slovensku

    0
    Ivan Štefanec (Autor: TASR)

    Jej cieľom bude zmapovať prípady porušovania pravidiel pri prerozdeľovaní európskych financií, a to najmä v poľnohospodárstve. Misiu Európskeho parlamentu povedie predsedníčka výboru CONT Ingeborg Grässleová, ktorá už Slovensko navštívila v marci v rámci monitorovacej misie po vražde novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej.

    Vedúci slovenskej delegácie pri Európskej ľudovej strane (EPP) v europarlamente Ivan Štefanec upozornil, že ide o priamu reakciu na sťažnosti slovenských farmárov, ktoré predostreli aj priamo na pôde Európskeho parlamentu (EP).

    Štefanec pripomenul, že ihneď po vražde Kuciaka a Kušnírovej začal Európsky parlament konať. Zriadená bola šesťčlenná monitorovacia misia, podozreniami zo zneužívania eurofondov sa začal zaoberať nový Výbor pre vyšetrovanie finančných podvodov (TAXE3) a poslanci v pléne schválili osobitnú správu o celej situácii. 

    “Vďaka zisteniam kolegov Jána Kuciaka, ktorí pokračujú v jeho práci, sa podarilo odkryť podvodné schémy neoprávneného poberania agrodotácií, kde na úkor skutočných poľnohospodárov profitujú rôzne podozrivé firmy. Žiaľ, deje sa to zrejme aj s požehnaním alebo za nezáujmu slovenských štátnych orgánov,” opísal situáciu Štefanec.

    Dodal, že delegácia slovenských farmárov, ktorí na jeho pozvanie prišli v máji do EP, osobne informovala o svojich problémoch Grässleovú. “Chcem oceniť jej záujem a aktívny prístup. Od misie očakávam konkrétne zistenia a tiež návrhy legislatívnych úprav, ktoré je potrebné urobiť, aby sme v dotačnej politike nastolili spravodlivosť,” povedal Štefanec.

    Výbor CONT vo štvrtok počas svojej schôdze diskutoval s  generálnym riaditeľom Pôdohospodárskej platobnej agentúry SR Jurajom Kožuchom. Témou bolo využívanie fondov EÚ v slovenskej poľnohospodárskej politike.

    - Reklama -