Na toto stretnutie nikdy nezabudnú. Mladí Slováci mieria za pápežom

    0
    Pápež František (Autor: SITA)

     Tento mesiac spustila druhú fázu, ktorá potrvá do konca mája. V Poľsku, kde sa uskutočnia už druhé SDM, očakávajú účasť približne 2,5 milióna mladých ľudí z celého sveta. Pozýva ich pápež František, ktorý sa prihlásil ako prvý. Registrácia k účasti je nevyhnutná. Vďaka nej získajú prihlásení balíček pútnika, stravu, dopravu v Krakove, ubytovanie, voľné vstupy na slovenský program, ako aj program SDM v Krakove a ďalšie výhody.

    Svetové dni mládeže sú najväčším celosvetovým stretnutím veriacich mladých so Svätým Otcom. V Krakove sa ponesú v duchu blahoslavenstva „Blahoslavení milosrdní, lebo oni dosiahnu milosrdenstvo“. Naposledy – pred tromi rokmi – do brazílskeho Rio de Janeira putovalo 300 Slovákov a v roku 2011 do Madridu 3 500. Predtým sa konali SDM v Sydney, Kolíne nad Rýnom, Toronte, Ríme, Paríži, Manile, Denveri, Čenstochovej, Santiagu de Compostela, Buenos Aires a Ríme, kde tradícia začala. Do Krakova sa doteraz prihlásilo takmer 600-tisíc ľudí zo 170 krajín. Prihlasujú sa tiež záujemcovia o dobrovoľníctvo – doteraz približne 15 000 z Poľska i zo zahraničia. 

    Slovenskú registráciu zabezpečuje Rada pre mládež a univerzity KBS a Kanet, n. o. v spolupráci so slovenskými diecézami a mládežníckymi organizáciami na Slovensku. Z nich využilo najviac mladých prvú fázu registrácie u Saleziánov don Bosca (vyše 600 mladých Slovákov). Nasleduje Spišská diecéza (vyše 430 pútnikov) a Košická arcidiecéza (vyše 300 prihlásených). Špeciálnu skupinu tvoria mladí z Don Bosco Tour, ktorí pôjdu do Krakova na bicykloch z Londýna. Niekoľko jednotlivcov sa vydá na 12-dňovú pešiu púť zo Skalky pri Trenčíne do Krakova. Zaujímavé sú tiež niektoré skupiny pútnikov. Do Poľska cestuje slovenský misionár pôsobiaci v Ekvádore, odkiaľ privedie troch indiánov Šuarov. Cez slovenských saleziánov pocestuje do Krakova aj skupina mladých z Azerbajdžanu či rodina z Kanady. 

    Program Svetových dní mládeže zahŕňa dni stretnutia mládeže so Svätým Otcom, ako aj sprievodné udalosti duchovného a kultúrneho charakteru, akými sú sväté omše, katechézy, stretnutia so známymi spoločenstvami a hnutiami pracujúcimi po celom svete, či koncerty a predstavenia.

    V hlavnom program je otváracia svätá omša, ktorej hlavným predsedajúcim bude krakovský arcibiskup, kardinál Stanisław Dziwisz. Návšteva Svätého Otca sa začne v stredu 27. júla. O deň neskôr navštívi Jasnú Horu, kde bude sláviť svätú omšu pri príležitosti 1 050. výročia pokresťančenia Poľska. V ten istý deň večer sa po prvýkrát stretne s mladými. Tretí deň navštívi koncentračný tábor Auschwitz-Birkenau a večer povedie krížovú cestu v Krakove.

    V sobotu 30. júla navštívi Sanktuárium Božieho Milosrdenstva v Lagiewnikach, kde sa stretne s kňazmi, seminaristami a zasvätenými. Program vyvrcholí účasťou na sobotnej modlitbovej vigílii a nedeľnej záverečnej svätej omši, pri ktorej oznámi miesto ďalších SDM.

    - Reklama -