Na to, čo chcú USA, už všetci kašlú, naznačil elitný novinár The New York Times

    0
    Kurdi na hraniciach Islamského štátu (Autor: Markéta Kutilová)

    USA už dávno tvrdili, že pri konflikte v Sýrii neprichádza vojenské riešenie do úvahy, iba politická dohoda medzi prezidentom Asadom a opozičnými skupinami. Lenže čas beží, sýrska armáda v súčasnosti oblieha za pomoci ruských lietadiel poslednú baštu sýrskej opozície, mesto Aleppo, a ako sa zdá, politické riešenie už nebude predstavovať možnosť, lebo nezostane nikto, s kým by sa o tom dalo diskutovať.

    Americkí predstavitelia sa pomaly, ale isto s touto skutočnosťou zmierujú. Jeden z nich dokonca uviedol, že možno nakoniec existuje vojenské riešenie celého konfliktu, ako však podotkol, „nie naše“, ale ruského prezidenta Vladimira Putina.

    Rusom sa skrátka podarilo úplne zmeniť podobu celého konfliktu, ktorý dlhodobo pôsobil, že sa dostal do slepej uličky. „Zrazu majú pán Asad a jeho spojenci spád a rebeli podporovaní USA sú na úteku. Prípadné rokovanie o prímerí nastane až vo chvíli, keď bude Asad držať väčšie územie a mať väčšiu kontrolu ako na začiatku povstania v roku 2011.“

    Rusom sa úspešne podarilo zrušiť zásobovacie trasy, ktorými CIA dodávala rebelom zbrane, čo potvrdili nielen bývalí, ale aj súčasní agenti. Minister zahraničia USA John Kerry tak nemá veľmi dobrú vyjednávaciu pozíciu, lebo v regióne chýba priame nasadenie amerických jednotiek.

    Jeho kolegovia majú obavy, že snahy o mierové politické riešenie vyšli nanivoč, a to podľa Sangera zrejme donúti Kerryho a Obamu prerokovať plán B, teda priamy vojenský zásah proti prezidentovi Asadovi. „Ale to je presne to, čomu sa Obama snažil ostatných päť rokov vyhnúť, obzvlášť s prihliadnutím na to, že akúkoľvek vojenskú kampaň by musela viesť necelistvá skupina opozičných lídrov, ktorým sám nedôveruje.“

    A tak USA nezostáva nič iné ako si priznať, že skrátka nebudú môcť úplne zasahovať do budúcnosti Sýrie ani do boja proti Islamskému štátu.

    Spojené štáty sa medzitým dostávajú pod paľbu kritiky zo strany vlastných spojencov, ktorí im vyčítajú nedostatočnú angažovanosť v tiahlom konflikte. Francúzsky minister zahraničia Laurent Fabius, ktorý oznámil svoj koniec vo funkcii, pridal k svojmu príhovoru pár štipľavých slov nielen na adresu Ruska a Iránu za ich brutálne metódy v Sýrii, ale aj na adresu USA, ktoré podľa neho nezasiahli do konfliktu dostatočne.

    Ozval sa aj turecký prezident Recep Tayyip Erdogan, ktorý rovno USA, teda svojho spojenca z NATO obvinil, že prispeli ku krviprelievaniu v Sýrii, lebo neuznali sýrskych Kurdov za teroristov. „Hej, Amerika, lebo si ich nikdy neuznala za teroristickú skupinu, tak sa celý región topí v krvi,“ vyhlasoval vo svojom prejave v Ankare.

    A navyše je tu samotný problém Ruska, ktorého snahy USA odmietali ako márne „ukazovanie svalov“. Lenže padli na úrodnú pôdu a teraz pomáhajú Asadovi dobývať späť stratené územia.

    „Putin je od Stalina prvým vodcom, ktorý rozšíril ruské územie,“ hodnotil riaditeľ národnej spravodajskej služby James R. Clapper počínanie Ruska. „Jeho intervencie jasne demonštrujú zlepšenie ruských vojenských schopností a vysoké sebavedomie Kremľa.“

    Podľa niektorých predstaviteľov USA však Putinova stratégia prebieha na viacerých frontoch. Na jednej strane sú vojenské operácie, na druhej strane potom minister zahraničia Sergej Lavrov dohovára rôzne prímeria, predlžuje a odkladá politické riešenia konfliktu, čím umožňuje, aby vojenské snahy naďalej pokračovali.

    A aj keď USA stále tvrdia, že Asad musí odísť, už nehovoria kedy ani za akých predpokladov. A je veľmi pravdepodobné, že nevyjde ani plán na opätovné zjednotenie celej Sýrie, na ktorom sa dohodli účastníci prvých politických rokovaní vo Viedni. „O roztrieštenom národe – časť alaviti, časť suniti, časť Kurdi – sa často diskutuje, ale nikdy oficiálne.“

    Celý text si môžete v angličtine prečítať TU.

    autor: spa

    - Reklama -