Na svete je viac ako 65 miliónov utečencov. Ich beznádej sa vraj často prehlbuje

    0
    utečenci prechádzajú po železničnej trati na maďarsko-srbských hraniciach (Autor: TASR)

    Život utečencov približuje aj nový web Svet táborov, ktorý v utorok spustila česká kancelária medzinárodnej humanitárnej organizácie MSF.

    „Ľudia v táboroch žijú vo veľkej chudobe, väčšina z nich len v stanoch, prídel jedla nebýva dostatočný a tiež kvalita ryže, fazule a múky je veľmi nízka,“ uviedla v rozhovore Alexandra Topolská. „Ľudia majú problém si z týchto surovín navariť vzhľadom na to, že majú zákaz rúbať okolité stromy a po drevo musia chodiť pešo desiatky kilometrov,“ dodala. Drevo podľa nej chodia zbierať väčšinou ženy, ktoré pri týchto výpravách riskujú svoju bezpečnosť.

    Ešte horšia situácia je v táboroch Nduta a Nyarugusu, kde žijú utečenci z Burundi, počas obdobia dažďov. Stany a iné provizórne príbytky sú zaliate vodou a všade je bahno. „Najsmutnejší je asi fakt, že ľudia zostávajú v týchto táboroch mnoho rokov – v prípade Nyarugusu je to aj 15 až 20 rokov –, žijú v stanoch a pod stromami, ktoré nemôžu rúbať, životné podmienky sú desivé a nádej na zmenu a záchranu malá,“ opísala psychologička.

    „Pri týchto ťažkostiach sa, samozrejme, nabaľujú aj psychické problémy súvisiace s bezvýchodiskovou situáciou, v ktorej žijú – depresívne nálady, apatia, strata nádeje na lepšiu budúcnosť, pocity menejcennosti z neschopnosti pracovať či vlastniť príbytok, viac agresívneho správania medzi manželmi aj v rodinách, ktoré pramení z frustrácie,“ pokračovala.

    Veľa rodín je podľa nej rozvrátených. Ľudia prišli o svojich blízkych, niektorí stratili kontakt s rodinou pri úteku a dodnes nevedia, kde sú ich príbuzní. Do táborov prišlo aj mnoho detí, ktoré nikoho nemajú a nevedia, kde svoju rodinu hľadať.

    Tábor Nduta bol založený v decembri 1996 v reakcii na krízu, ktorá v tom čase panovala v Burundi. Väčšinu populácie tvorili ľudia utekajúci pred občianskou vojnou, ktorá bola v Burundi medzi rokmi 1993 a 2005. Po skončení bojov sa mnoho utečencov vrátilo domov a tábor bol v roku 2008 uzavretý.

    Na svete je viac ako 65 miliónov ľudí na úteku

    V roku 2015 však vypukli v Burundi ďalšie nepokoje, čo viedlo k náhlemu prílivu utečencov do Tanzánie. Najprv týchto utečencov prijímal neďaleký tábor Nyarugusu, ale keď bol tento tábor už neúnosne preplnený, opäť otvorili tábor Nduta. Do polovice apríla tohto roku do tábora prišlo viac ako 123 250 ľudí, čo je viac ako dvojnásobok pôvodne predpokladanej populácie tábora.

    Život v tábore Nduta približujú aj nové internetové stránky Svet táborov, ktoré spustili Lekári bez hraníc zatiaľ v češtine, neskôr by mala pribudnúť aj angličtina a arabčina. Stránky pripomínajú cestovateľské portály slúžiace na rezerváciu ubytovania, ale ich prostredníctvom sa žiadna rezervácia izby či hotela urobiť nedá. Organizácia MSF sa len touto nezvyklou formou snaží upútať pozornosť čitateľov, oboznámiť ich s oblasťami, kde pôsobí, a priniesť im príbehy tamojších utečencov.

    Okrem Tanzánie projekt približuje aj podmienky v táboroch v Keni, Iraku, Libanone, Grécku a Srbsku. Na jednotlivých stránkach si záujemcovia môžu pozrieť fotografie z táborov, základné informácie, kde sa dané miesto nachádza a kto v ňom našiel útočisko. Ďalej si môžu prečítať niekoľko svedectiev a server poodhaľuje aj podmienky, v ktorých tamojší utečenci v táboroch žijú, či už ide o situáciu týkajúcu sa jedla a vody, vzdelania, lekárskej starostlivosti, hygienického zariadenia, bezpečnosti, alebo internetu.

    Na svete je viac ako 65 miliónov ľudí na úteku, ktorí boli nútení opustiť svoje domovy v dôsledku vojen, politických nepokojov, prírodných katastrof alebo extrémnej chudoby. Rovnako ako všetci ostatní, aj oni majú svoje sny, ambície, starosti, potreby a túžby, uvádza k spusteniu servera organizácia MSF. Svet táborov ukazuje len zlomok toho, ako ľudia na úteku prežívajú. Jeho ambíciou však nie je obsiahnuť všetko, ale prispieť k zamysleniu a lepšiemu porozumeniu ľuďom na úteku, dodáva organizácia.

    Celý text si môžete prečítať TU.

    - Reklama -