Na svet sa rúti ekonomická katastrofa. Slávny ekonóm presne predpovedal finančnú krízu a teraz vidí blízko ďalšiu

    0
    Peniaze, ilustračné foto (Autor: SITA/AP)

    Roubini tvrdí, že ďalšia kríza podobná tej z roku 2008 zrejme nepríde. Napriek tomu je presvedčený, že by sme nemali súčasné problémy globálnych trhov podceňovať, pretože sú najvážnejšie od roku 2009. Najprv varuje pred dosahom, ktorý môže mať na akciové trhy zhoršujúca sa ekonomická situácia Číny a tiež ťažkosti rozvíjajúcich sa svetových trhov. Svojou troškou do mlyna, bohužiaľ, prispela tiež americká centrálna banka FED, ktorá opustila svoju politiku nulových úrokov. Spojené štáty teraz čelia hrozbe spomalenia ekonomického rastu a vyššej inflácie,“ upozorňuje Roubini.

    Zabudnúť nesmieme ani na geopolitické riziká, ktoré všetko ešte zhoršujú. Ide najmä o perspektívu vzniku dlhodobej studenej vojny a o eskaláciu napätia na Blízkom východe. Ďalej je tu trvalý pokles cien ropy, ktorý okrem iného poškodzuje amerických producentov energií,“ uvádza Roubini s tým, že epicentrom globálnych finančných otrasov by sa tento rok mohla stať Európska únia. Európske banky nie sú v najlepšej forme, migračná kríza ohrozuje existenciu Schengenu a v neistej pozícii sa nachádza aj vláda kancelárky Merkelovej.

    Roubini sa takisto obáva odchodu Veľkej Británie z Európskej únie, ktorý je podľa jeho názoru stále pravdepodobnejšíNasledovať môže Grécko a vzhľadom na vzostup populistických strán hrozí rozpad celej Európy. Nepokojná situácia panuje aj v bezprostrednom okolí európskeho kontinentu. Rusko je stále agresívnejšie v blízkosti európskych hraníc a na Ukrajine sa aj napriek opakovaným pokusom nepodarilo dohodnúť trvalý mier,“ pokračuje vo výpočte rizík ohrozujúcich svetové globálne trhy Roubini.

    Roubini pripomína, že v minulosti boli riziká ohrozujúce svetovú ekonomiku skôr len príležitostnéV súčasnosti tieto riziká značne narástli a globálna ekonomika osciluje niekde medzi minimálnou expanziou a spomalením, čo povedie k ďalšiemu zníženiu cien rizikových aktív, ako sú akcie, komodity a úvery po celom svete. Po dvoch nie príliš úspešných mesiacoch tohto roka síce môže prísť krátkodobé oživenie. Riziká, ktoré som spomenul vo svojom texte, však budú celkom iste po zvyšok roka vážne ohrozovať globálny rast,“ konštatuje Roubini.

    Celý text v angličtine nájdete TU.

    - Reklama -