Na summite Trumpa s Kimom nedošlo k dohode. Rozlúčili sa skôr, ako bolo v pláne

    0
    Trump hovorí so severokórejským lídrom Kim Čong-unom počas spoločnej večere v rámci ich stretnutia na summite Severná Kórea - USA v hoteli Metropole v Hanoji 27. februára 2019. (Autor: TASR)

    Na summite amerického prezidenta Donalda Trumpa so severokórejským vodcom Kim Čong-unom vo vietnamskom Hanoji sa nepodarilo dosiahnuť dohodu. Informovala o tom vo štvrtok agentúra AP s odvolaním sa na Biely dom. Hovorkyňa Bieleho domu Sarah Sandersová uviedla, že lídri diskutovali o denuklearizácii Kórejského polostrova. “Teraz sa nedosiahla žiadna dohoda, ale príslušné tímy sa tešia na budúce stretnutia,” konštatovala. Schôdzky medzi Trumpom a Kimom označila za “veľmi dobré a konštruktívne”.

    Obaja politici odišli z hotela, kde sa konal summit, oveľa skôr, ako bol pôvodný plán. Zrušili pracovný obed a aj ceremóniu, na ktorej mali dohodu podpísať. Trump vo štvrtok ráno po príchode do hotela v krátkom vyhlásení pre médiá uviedol, že sa v súvislosti s jadrovou dohodou “nikam neponáhľa”. “Rýchlosť nie je pre mňa taká podstatná,” povedal Trump a dodal, že dôležitejšie je “uzavrieť dobrú dohodu” o odstránení severokórejského jadrového arzenálu.

    Trump s Kimom absolvovali svoj prvý, historický summit vlani v júni v Singapure. Išlo o vôbec prvé stretnutie lídrov USA a KĽDR. Obaja politici sa zaviazali, že budú pracovať na úplnej denuklearizácii Kórejského polostrova výmenou za bezpečnostné záruky, ktoré žiadal Pchjongjang. Veľmi všeobecne formulovaná dohoda však bezprostredne nepriniesla hmatateľné výsledky.

    - Reklama -