Na summite Putina s Trumpom sa riešila aj Ukrajina. Diskutovalo sa aj o možnom referende?

    0
    Summmit Trump Putin v Helsinkách. (Autor: TASR)

    Antonov povedal na konferencii v Moskve, že o “tejto záležitosti sa diskutovalo” a Putin dal Trumpovi “konkrétne návrhy” s cieľom nájsť riešenia ukrajinského konfliktu. Veľvyslanec neposkytol viac podrobností o tom, čo sa o Ukrajine na pondelkovom helsinskom summite hovorilo.

    Trump sa na Twitteri vyjadril, že s Putinom diskutovali o Ukrajine, ale nespomenul referendum alebo detaily o rozhovore na túto tému.

    Agentúra AP pripomína, že USA a Rusko sú na opačných stranách, čo sa týka konfliktu na Ukrajine, ktorý sa rozpútal po ľudovej vzbure proti proruskému prezidentovi Viktorovi Janukovyčovi a po ruskej anexii Krymu v roku 2014.

    Ruský veľvyslanec sa vyjadril aj k 29-ročnej ruskej občianke Marii Butinovej, ktorá je v Spojených štátoch obvinená zo sprisahania s cieľom vykonávať činnosť agentky Ruskej federácie. Americký súd nariadil v stredu jej väzobné stíhanie.

    Antonov označil jej zatknutie za “frašku” a uviedol, že Moskva pracuje na jej návrate do Ruska. Obvinenia voči nej sú podľa neho nepodložené a americké úrady sa snažili “ju zlomiť” a v prvých dňoch po zatknutí jej zamietli konzulárne návštevy.

    Zástupcovia ruskej ambasády ju navštívili vo štvrtok vo Washingtone a vo vyhlásení uviedli, že je v dobrom zdravotnom stave, ale “má ťažkosti s prispôsobovaním sa väzenským podmienkam”.

    - Reklama -