Na strane Kurdov stenčuje rady teroristov z Islamského štátu. Číňan sa stal raritou a pre niekoho aj hrdinom

    0
    Boje proti IS pokračujú. (Autor: youtube)

    Reportér stanice BBC Vincent Ni sa rozhodol vyspovedať niekoho, kto je doslova chodiacim „úkazom“ na nožičkách. Alebo ste už počuli o Číňanovi, ktorý sa pridal do šíkov kurdských ozbrojencov, ktori sa postavili proti útlaku IS? Ba Si Pan takým je. Jeho cieľom po pricestovaní do Sýrie bolo pridať sa na stranu Kurdov, konkrétne jednotiek YPG, ktoré sú kľúčovým členom koalície bojujúcej proti IS. Reportér Ni sa s ním prvýkrát dostal do kontaktu počas ich telefonátu. Svoje prvé dojmy opisuje v reportáži pre BBC takto:

    „Počas hovoru znel veľmi pokojne a vyrovnane, napriek tomu, že neovláda anglický ani arabský jazyk a tvrdil, že pri komunikácii so svojimi spolubojovníkmi používa elektronický slovník,“ opisuje reportér.

    Islamský štát – svetový nepriateľ

    Číňan, ktorý si dobrovoľne vybral cestu boja proti teroristom, tvrdí, že práve oni sú hlavným a spoločným nepriateľom ľudstva. „Islamský štát vzal už toľko nevinných životov, skrátka som cítil, že musím pomôcť ich poraziť,“ vysvetľuje svoje úmysly Ba Si Pan. Taktiež sa mu nepáči, že teroristická skupina vo svojich radoch trénuje určitý počet obyvateľov Číny, ktorých potom vysiela do svojej rodnej krajiny s jediným cieľom, zaútočiť.

    Pan pochádza z provincie Sichuan, v ktorej si nevedel zohnať poriadnu prácu a v tom čase sa rozišiel aj so svojou priateľkou. Napadlo mu, že vojenský výcvik by bol v tomto jeho životnom období to pravé a po občianskom vojenskom tréningu v Sichuane v roku 2012 bol presvedčený, že je pripravený na skutočný boj.

    Kúpil si letenku z Bangkoku do Istanbulu a odtiaľ to už bola takmer hračka. Sýrske hranice prekročil v októbri, napriek všemožným varovaniam či už zo strany britskej vlády, či čínskej ambasády v Turecku, že ich občanom sa to neodporúča. Neposlúchol a pridal sa do radov YPG, opísal svoju malú „odyseu“ Pan.

    Nie je jediným

    Napriek tomu , že YPG je tvorené najmä Kurdmi,opisujú sa ako multi-etnická a multi-národná inštitúcia. Od júna sa k nim pridali približne štyri stovky cudzincov z roôznych kontinentov ako Austrália, Amerika či Európa.

    „YPG používa na regrútovanie zahraničných členov veľmi sofistikovanú online kampaň,“ vysvetluje Raffaelo Pantucci, riaditeľ odboru medzinárodnej bezpečnosti,  z londýnskeho kráľovského inštitútu RUSI. Na počudovanie Pan nie je jediným zástupcom svojej národnosti v radoch tejto kurdskej „inštitúcie“. Na internetovom virtuálnom nebi zažiaril ďalší čínsky bojovník proti terorizmu.

    Bol nim Huang Lei, ktorého príbeh inšpiroval práve Pana v jeho rozhodnutí. Ten na záver pripustil, že vybavenie IS je v niektorých smeroch lepšie ako to, ktorým disponuje  YPG.

    Odkedy sa Pan rozhodol pridať na stranu Kurdov, čínske médiá o ňom už čo-to popísali. Hlavne na sociálnych sieťach bol dlhý čas témou číslo jeden a v niektorých internetových „dišputách“ ho opísovali ako „hrdinu“.

    - Reklama -