Na príbytky utečencov v Nemecku útočia podpaľači. Násilie a protesty neutíchajú

    0
    Utečenecký tábor Traiskirchen (Autor: Wanda Adamik Hrycová)

    Na domovy, v ktorých sú umiestnení žiadatelia o azyl, došlo v tomto kalendárnom roku k doteraz 22 podpaľačským útokom, uviedol šéf nemeckého Spolkového úradu pre ochranu ústavy a boj proti terorizmu Hans-Georg Maassen.


    Spolkový kriminálny úrad podľa materiálu denníka taz registruje v krajine až 26 podpaľačských útokov podobného charakteru.
    Plot okolo vtedy ešte prázdnej ubytovne pre utečencov sa v noci na sobotu pokúsilo prevrátiť okolo 20 sčasti podnapitých demonštrantov v saskom Niederau. Už v priebehu predchádzajúceho večera sa zhromaždilo okolo 200 odporcov zariadenia, medzi nimi evidentne aj pravicoví extrémisti, ktorí urážali aktivistov pomáhajúcich s rozmiestňovaním poľných postelí a dočasne zablokovali prístupovú cestu k pozemku s objektom.


    V sobotu večer potom v dvoch autobusoch dorazilo do ubytovne s policajnou eskortou a za dohľadu vojakov Bundeswehru okolo 100 utečencov.
    Iba v niekoľko kilometrov vzdialenom neslávne známom Heidenau došlo v sobotu večer k útoku na štyroch utečencov z Pakistanu, ktorí vyviazli so zraneniami.
    Podľa informácií z policajných zdrojov boli útočníkmi mladiství ruského pôvodu. O motívoch činu zatiaľ nie je nič známe.
    Terčom útoku sa stal aj ešte neobývaný objekt v severonemeckých Brémach. Neznámi páchatelia sa tu pokúsili stan pre utečencov podpáliť s využitím chemikálií, plamene však zrejme vyhasli bez zásahu hasičov. K väčším materiálnym škodám tu nedošlo, takže v polovici októbra by stan mohol poslúžiť už migrantom.


     

    - Reklama -