Na obnovu techniky RTVS nemá zdroje, vyrába aj na kolene. Posťažoval si generálny telerozhlasu Mika

    0
    Administratívna budova RTVS v bratislavskej Mlynskej doline (Autor: SITA)

    „Pretože, keď sa pozriem na stav opotrebovanosti, tak to číslo ročných investícií by malo byť troj – štvornásobok ako reálne sme schopní alokovať. Celkový investičný majetok verzus obnova, sú na to rovnice, koeficienty, sa absolútne nenapĺňa,“ konštatoval v koncoročnom rozhovore pre agentúru SITA Václav Mika. Upozornil, že zároveň musí RTVS riešiť nevyhnutné, akútne problémy. Ako príklad uviedol nutné vysťahovanie sa z výškovej budovy televízie v bratislavskej Mlynskej doline, ktorá nevyhovovala hygienickým a ani bezpečnostným normám. Vedenie muselo pripraviť projekt rekonštrukcie náprotivného zdravotného strediska, kam sa presťahovala administratíva RTVS a časť tvorivých pracovníkov televízie. To vyvolalo rad investícií do technológií, ktoré priamo nesúvisia s výrobou programu, ako je napríklad vzduchotechnika a ďalšie.

    Šéf verejnoprávnej rádiotelevízie je spokojný s novými výrobnými a vysielacími pracoviskami v rozhlasovom sídle, na 11. poschodí tzv. obrátenej pyramídy. V televízii sa obnovili vysielacie pracoviská a štúdiá. „Mení sa aj to, čo nie je veľmi vidieť, veľmi pomaly, žiaľ, a to sú vnútorné technologické reťazce, vrátane IT infraštruktúry, ktorá je dnes vysielacia – to je základná infraštruktúra. Ale z celkového objemu, keď sa pozriete na vozový park našich prenosových vozov, ktoré sú základom našej výroby práve v budúcom roku, tak zjavne vidieť, že mnohé formáty vyrábame na kolene.

    Absolútne nie som s tým spokojný. Naši ľudia sú absolútni profíci. Zvládajú veci, ktoré keď sa na nás pozrú iné štáby, tak krútia hlavami, že dokážu vyrábať štandardné veci za takých technických podmienok, ktoré máme,“ zdôraznil Mika, ktorý garantuje, že RTVS zvládne všetky športové prenosy a v prípade potreby využije externé zdroje. „Keď by som sa pozrel na to, čomu sa najviac darilo, tak niektoré veci išli závratne rýchlo a sú viditeľné. Ale čo sa týka celkových zdrojov a celkovej šance naozaj byť bezpečný technologicky, infraštruktúrne, to sa nám nepodarilo,“ zdôraznil. Cena jedného prenosového voza sa začína na troch miliónoch eur.

    Práve prenosové vozy sú jednou z technológií, ktorú bude RTVS tento rok potrebovať viac ako v predošlých rokoch. Bude totiž národným vysielateľom a poskytovateľom prenosov niekoľkých významných udalostí roka 2016 v politike i športe – Predsedníctva SR v Rade EÚ v druhom polroku 2016, januárových Majstrovstiev Európy v krasokorčuľovaní v Bratislave, marcového Svetového pohára v zjazdovom lyžovaní v Jasnej a májových Majstrovstiev sveta v kanoistike na divokej vode v Liptovskom Mikuláši. Zhodou okolností je Svetový pohár v zjazdovom lyžovaní v Jasnej práve v čase konania parlamentných volieb. Okrem toho RTVS prinesie poslucháčom a divákom množstvo ďalších športových podujatí svetového významu, ako sú MS v ľadovom hokeji, ME vo futbale, Tour de France a v neposlednom rade letná olympiáda v Rio de Janeiro.

    - Reklama -