Na ministerstve financií v Brazílii odhalili veľký podvod

    0
    Ilustračné foto: americký dolár (Autor: SITA)

    Polícia v juhoamerickom štáte vpadla minulý týždeň do kancelárií federálnej daňovej agentúry, národnej mincovne a do ďalších dvadsiatich miest vrátane centrály spoločnosti SICPA. Hľadala tam ďalšie dôkazy proti úradníkom dvoch štátnych organizácií, ktorí mali prijať úplatky v celkovej výške presahujúcej 32 miliónov dolárov. Predmetom obchodu, ktorý sa pohybuje rádovo v miliardách dolárov, malo byť získanie zákazky pre spoločnosť SICPA na monitorovanie výroby piva alebo nealko nápojov.

    Pikantné na všetkom je, že do celej akcie je zapletená práve spoločnosť SICPA, ktorá zabezpečuje tlač eurobankoviek, bezpečnostné atramenty a overuje daňové systémy vlád po celom svete.

    Spoločnosť v týchto dňoch priznala, že pracuje tiež pre grécku centrálnu banku. Jej vedenie však odmietlo komentovať špekulácie o tom, že by firma viedla s Gréckom debaty o prípadnej tlači drachmy. Slogan firmy „Enabling Trust“ môžeme preložiť aj ako „Umožňujúca dôveru“. To znie najmä v súvislosti s touto aférou dosť zvláštne.

    autor: tan

    - Reklama -