Na migračnú krízu už nie je možné reagovať iba policajtmi, povedal Fico. Do Maďarska posielame vojakov

    0
    Ilustračné foto: slovenskí vojaci (Autor: SITA)

    Na slávnostnom nástupe pred ich odchodom bol dnes na ministerstve obrany aj premiér Robert Fico, ktorý v príhovore zdôraznil, že na migračnú krízu už nie je možné reagovať iba policajtmi. Je nevyhnutná spolupráca aj ozbrojených síl. Vojaci sa budú na maďarskom cvičení zdokonaľovať podľa premiéra v operáciách, ktoré by mohli byť použité v prípade boja proti nelegálnemu prevádzačstvu, nelegálnej migrácii a na druhej strane budú cvičiť aj operácie, ktoré majú pomáhať tým, ktorí naozaj pomoc potrebujú. Slovenský premiér verí, že táto spolupráca bude nielen prínosom, ale aj ukážkou pre ostatné členské štáty Európskej únie, že je potrebná väčšia spolupráca na zastavenie prílevu nelegálnych migrantov. Zdôraznil, že nejde len o symbolický príspevok, ale bezprecedentné rozhodnutie. Maďarská strana žiadala predovšetkým techniku a do 30 vojakov. „Naši vojaci nejdú do priameho kontaktu s migrantmi, a to by ani nebolo vhodné,“ dodal. Zároveň uviedol, že nakoniec môže byť situácia, že v súvislosti s utečeneckou krízou bude niekoľko sto slovenských policajtov a vojakov slúžiť mimo územia Slovenska. 

    Premiérove slová podporil aj minister obrany Martin Glváč, ktorý tiež zdôraznil, “že účasť na takomto cvičení je bezprecedentným rozhodnutím v našej histórii a maďarská strana veľmi víta našu účasť”. Náčelník generálneho štábu Milan Maxim vysvetlil, že ide o cvičenie, ale za veľmi reálnej situácie. Maďarské ozbrojené sily sú nasadené na riešenie utečeneckej krízy, ostatné jednotky V 4 budú plniť iné úlohy. Naša jednotka bude plniť len logistické úlohy – prepravovať ľudí, potraviny a vodu a môže robiť opravy. Napríklad českí vojaci budú pripravovať stravu, dodal. 

    Fico pred vojakmi opäť hovoril o tom, že sa v súvislosti s migračnou krízou potvrdzujú správy o narastajúcom bezpečnostnom riziku. Narastá počet migrantov napojených na rôzne teroristické aktivity v Sýrii alebo v iných štátoch. Je preukázané, že dochádza k náboru medzi migrantmi zo strany Islamského štátu. Nejde len o humanitárnu krízu, ale aj bezpečnostnú krízu a treba prijímať potrebné opatrenia, zdôraznil premiér. 

    - Reklama -