Na migračnej vlne sa vezie džihád, to už nemôže spochybniť nikto. Hovorí bývalý náčelník Generálneho štábu

    0
    Islamský štát (Autor: repro youtube, mg)

    Ako Šedivý následne uviedol, Česká republika je islamistami vnímaná ako súčasť atlantickej komunity. Nepovažuje však za dôležité, či sa krajina objavila na zozname Islamského štátu medzi koalíciou diablov.

    „Podľa môjho názoru skôr potrebovali doplniť obrázok do uceleného symbolu. My však máme informácie, že sa naša krajina (Česko – pozn. red.) stala tranzitným štátom na presuny islamistov do západnej Európy. Sme v ich hľadáčiku, ale určite nie ich hlavným cieľom,“ povedal s tým, že Česko nemá také výhodné podmienky pre islamistov a teroristov. Tie totiž vždy vytvára islamská a etnická komunita.

    Islam zvyšuje agresivitu

    „Treba však povedať, že Rakúsko má percentuálne najväčšiu moslimskú komunitu. Ak by sa napríklad stalo, že v Rakúsku či Nemecku začne byť prostredie problematické alebo nevýhodné, tak sa moslimovia začnú určite sťahovať práve do Česka,“ povedal Šedivý.

    „To, že je niekto islamského vyznania, však zďaleka neznamená, že je potenciálny terorista,“ zdôraznil Šedivý. Zároveň upozornil, že islam sa vyvíja podobným spôsobom, ako sa vyvíjalo kresťanstvo, zvyšuje svoju agresivitu. „Ale medzi kresťanstvom a islamom je rozdiel zhruba 700 rokov a kresťanstvo pred 700 rokmi tiež rozširovalo svoje dominium tým, že používalo metódy, ktoré by dnes boli neakceptovateľné. Musíme to brať ako fakt a urobiť všetko, aby sme využili skúsenosť, ktorú kresťanstvo má, a s rozumnými predstaviteľmi islamu hľadali cestu, ktorá zabráni silnej radikalizácii,“ dodal.

    Migračnú krízu vníma ako problém. Hoci nespochybňuje humanitárne dôvody tejto krízy, vníma aj dvojaké nebezpečenstvo. „Prvé spočíva v nekontrolovanej migračnej vlne, dnes už je to potvrdené,“ upozornil na problém prenikania európskych džihádistov či radikálnych islamistov. „Druhý problém je v tom, že v západnej Európe už nie sme schopní tieto vlny migrantov integrovať. Nedarilo sa to ani v minulosti. Zabudli sme, že pred dvoma-tromi  rokmi najvyšší predstavitelia európskych štátov svorne povedali, že multikulturalizmus ako koncept zlyhal. Angela Merkelová to predsa tiež priznala. A zrazu prichádza nevídaná vlna migrantov,“ podotkol.

    Podľa Šedivého by bolo logické, keby ľudia zo svojich krajín odchádzali do záchytných táborov, kde sa im bude venovať primeraná pozornosť tak, aby nemali dôvod pokračovať ďalej do Európy. Zároveň by sa im v ich domovských krajinách malo pomôcť tak, aby tam ľudia našli zmysel žiť. Hlavnou snahou však podľa neho musí  byť zastavenie toku ekonomických migrantov.

    „Ľudí, ktorí sú z Kosova, Srbska  alebo z ďalších európskych štátov, sa musia okamžite vrátiť. Nie je predsa možné, aby niekto rozprával, že Kosovo nie je bezpečný stát. To je úplná hlúposť. Tento krok sa musí vykonať na jednotlivých hraniciach, napríklad medzi Kosovom a Srbskom, medzi Srbskom a Chorvátskom, Chorvátskom a Slovinskom. Ďalej je potrebné uzavrieť vonkajšiu hranicu Schengenu a opäť tam vykonať selekciu medzi tými, ktorí majú právo do Európy vstúpiť, a tými, ktorí ho nemajú,“ dodal Šedivý.
     

    - Reklama -