Na letisku vo Viedni začali skúšať automatické rozpoznávanie tvárí cestujúcich

    0
    Letisko Schwechat vo Viedni (Autor: TASR)

    V priestoroch letiska je predbežne nainštalovaných 25 snímačov označovaných ako “E-Gates”, ďalších 25 má pribudnúť v roku 2018, informovala agentúra APA s odvolaním sa na letiskového hovorcu Petra Kleemana. Náklady na tento systém podľa neho môžu dosiahnuť až päť miliónov eur. Očakáva sa, že reálne využívaný bude už od polovice decembra.

    Nové zariadenia majú poskytnúť istotu, že tvár kontrolovanej osoby zodpovedá fotografii v cestovnom pase, ktorú je preto potrebné takisto zosnímať. Pri kontrolách však budú stále prítomní policajti, aby zabezpečili dozor.

    Podľa Kleemana viedenské letisko zvolilo osvedčený systém, aký je používaný aj na letiskách vo Frankfurte nad Mohanom, Londýne či Paríži.

    Rozšírenie kapacít si vyžadujú zmeny v Schengenskom hraničnom kódexe, na základe ktorých majú byť v prípade prechodu vonkajších hraníc systematicky kontrolovaní aj občania EÚ. Porovnávanie údajov cestujúcich so schengenskými databázami sa doteraz týkalo len občanov tretích krajín.

    Podľa vyjadrenia hovorcu dolnorakúskej polície Johanna Baumschlagera, bude používanie “E-Gates” na viedenskom letisku počas testovacej fázy pre cestujúcich dobrovoľné. Mladiství a rodiny s deťmi budú naďalej kontrolovať policajti v kójach.

     

    - Reklama -