Na krízu sme pripravení, plynu bude dosť, hlási ministerstvo. A v najhoršom pomôžu Česi

    0
    Budova Ministerstva hospodárstva SR (Autor: SITA)

    Podľa ministerstva je Slovensko na prípadnú krízu pripravené omnoho lepšie, ako to bolo v minulosti, napríklad v roku 2009. Vďačí za to zásobám plynu v podzemných zásobníkoch, ktoré sú  situované v juhozápadnej časti krajiny.  Jednou z  možností sú aj reverzné prepojenia s Českom, Maďarskom a Rakúskom. A na pomoc sa môžeme spoľahnúť aj od susedných Čechách.

    Vstupná brána

    V prípade krízy môžu pomôcť dve spoločnosti a to Nafta a Eurostream. Nafta, ktorá prevádzkuje podzemné zásobníky zemného plynu, má k dispozícii dva projekty. Rozvojovými projektami sú Podzemný zásobník zemného plynu Veľké Kapušany a Vysokoflexibilná nová uskladňovacia kapacita v prioritnom koridore Severojužného východného plynového prepojenia. Rozšírená kapacity zásobníkov by mala Slovensku v prípade plynovej krízy výrazne pomôcť. . Spoločnosť Eustream, ktorá sa označuje aj ako diaľnica zemného plynu do Európy, je vstupnou bránou pre ruský plyn do Európskej únie a tiež mala prijať opatrenia, ktoré zabezpečia dostatok plynu cez reverzný tok, teda zo západu na východ.

    Štvormiliardová kapacita

    Vráťme sa späť k Nafte. Nielen jej podzemné zásobníky obsahujú totiž dosť plynu na to, aby sa štát v prípade núdze mohol na ne spoľahnúť. „V zásobníkoch zemného plynu, ktoré prevádzkujú spoločnosti Nafta a Pozagas a ktorých celková kapacita je 3,77 miliardy metrov kubických, bolo k 12. augustu tohto roka uskladnených 2,22 miliardy metrov kubických, čo predstavuje 59 % z celkovej kapacity,“ cituje web ministerstvo. Firma Pozagas je vlastníkom a prevádzkovateľom podzemného zásobníka zemného plynu Láb 4. Ako uvádza Pozagas na svojej webovej stránke, „Láb 4 v súčasnosti predstavuje zhruba 19 % objemu uskladňovacích kapacít Slovenskej republiky“.

    SPP s dvomi zmluvami

    Najdôležitejším dodávateľom plynu je však Slovenský plynárenský priemysel, ktorého akcionárom je ministerstvo hospodárstva. S ruskou spoločnosťou Gazprom Expro má podpísanú zmluvu na 20 rokov, teda ešte do roku 2029, a ďalšiu zmluvu, päťročnú, má podpísanú so spoločnosťou E.ON.  SPP Storage so sídlom v Prahe prevádzkuje aj podzemný zásobník v Českej republike. Ten je podľa Správy o výsledku monitorovania bezpečnosti dodávok plynu „využívaný pre účely vyvažovania slovenskej distribučnej siete, zároveň ponúka možnosti dodatočného zabezpečenia bezpečnosti dodávok plynu pre odberateľov plynu v domácnosti“.

    Keď sa Európa zjednotí

    Najväčší výpadok zemného plynu z Ruska do Európy sme zaznamenali v roku 2009. Dôvodom bol spor Ruska a Ukrajiny kvôli cene a dodávkach zemného plynu. Európa sa v tomto prípade zjednotila a tento stav trval dva týždne. Správa ministerstva je tak zároveň akýmsi upokojením, že sa v prípade krízy nemusíme najmä  v zimných mesiacoch ničoho obávať.


     
     

    - Reklama -