Na kieho boha sme prijali tieto kritériá… Fico sa na prvom stretnutí s premiérom Babišom poriadne rozohnil

    0
    Premiéri Andrej Babiš a Robert Fico (Autor: TASR)

    Fico zvýraznil, že šéfovia oboch exekutív sa v diskusii zhodli na tom, že aktuálny rok plný významných historických výročí pre oba štáty i spoločnú históriu je potrebné využiť na ďalšie posilňovanie vzájomných väzieb. Babiš ocenil skvelú spoluprácu medzi oboma krajinami, ktoré vedú k obojstrannej spokojnosti.

    Pri súčasných turbulenciách, ktorými Európa prechádza, je spôsob, akým sme sa pred 25 rokmi dokázali rozdeliť a aké vzťahy sme si dokázali udržať, o to cennejší,“ zdôraznil Babiš, ktorý rozhovor so svojím slovenským kolegom označil za otvorený a konštruktívny.

    Obaja premiéri deklarovali záujem koordinovať svoje kroky a postoje v rámci EÚ a aktívne sa zúčastňovať na diskusii o budúcnosti EÚ. Fico zvýraznil i potenciál nájsť spoločné stanovisko aj v témach rozdeľujúcich Európu, ako je migrácia a reforma azylového systému. 

    Občasný dvojaký meter, respektíve rozličný pohľad na vec, deklaroval slovenský predseda vlády na príklade premiestňovania agentúr z Veľkej Británie do Európy.

    „Prepáčte mi za výraz, ale na kieho boha sme prijímali tie rôzne kritériá typu, že musí to ísť do krajín, kde žiadne agentúry nie sú? Musí existovať nejaká zemepisná rovnováha medzi západnými a východnými krajinami. A potom, presne, ako to povedal ruský premiér Černomyrdin: ,Chceli sme urobiť najlepšie, ako sa dalo, a urobili sme ako obyčajne.A agentúry skončili v Holandsku, vo Francúzsku. Je to výsmech. Toto neuveriteľne rozdeľuje Európu,“ konštatoval tvrdo Fico.

    Babiš v tejto súvislosti prízvukoval snahu nájsť aj mimo V4 ďalších spojencov, s ktorých pomocou bude možné presvedčiť EÚ o tom, že kvóty prerozdeľovania migrantov nefungujú a nie sú riešením.

    Myslím si, že máme dobré šance,“ zhodnotil.

    Fico deklaroval solidaritu s Českou republikou, ale aj Poľskom a Maďarskom pri žalobe EK v súvislosti s kvótami.

    Český premiér dostal tiež otázku týkajúcu sa ambícií ČR vstúpiť do eurozóny. Babiš skonštatoval, že v tomto prípade vidí pre krajinu zatiaľ viac negatív ako pozitív, zopakoval, že podmienkou pre ČR je, aby si EÚ i v rámci eurozóny vyriešila svoje problémy.

    Budeme sledovať dianie v eurozóne, no necítime potrebu tam vstupovať, sme spokojní s českou korunou,“ uviedol Babiš. 

    Fico v tejto súvislosti upozornil, že SR nástojí na tom, aby procesy v eurozóne boli inkluzívne a aby sa do diskusie o procesoch v eurozóne mohli zapojiť aj krajiny, ktoré euro nemajú.

    Šéfovia slovenskej i českej exekutívy v rámci popoludňajšieho programu položili vence k pamätníkom T. G. Masaryka a M. R. Štefánika. Súčasťou návštevy českej delegácie bolo i stretnutie slovenského ministra obrany Petra Gajdoša a českej ministerky obrany Karly Šlechtovej.

    - Reklama -