Na americkú univerzitu v Kábule útočí zrejme Taliban, hlásia 14 zranených

    0
    Na letisko v Kandahári zaútočili teroristi z Talibanu. (Autor: youtube)

    Uvedený počet zranených dosiaľ prijali do nemocníc v Kábule, napísala s odvolaním sa na zdravotníkov agentúra DPA s tým, že správy o možných obetiach sa nepodarilo potvrdiť. Podľa stanice BBC hovorili miestni predstavitelia o najmenej jednom mŕtvom.

    Útok odštartoval o 19. h miestneho času (16.30 SELČ) veľký výbuch auta naloženého výbušninami pred vstupom do areálu a nasledovala streľba. “Oblasť obkľúčili policajné zložky,” uviedol hovorca rezortu vnútra. Polícia útok označila za “komplexný” a okrem iných nasadila aj zvláštne jednotky.

    Študenti a pedagógovia sa zabarikádovali v triedach a prostredníctvom mobilných telefónov alebo internetu informujú o situácii vnútri. V budove podľa nich počuť streľbu.

    Podľa ministerstva vnútra útočí niekoľko ozbrojencov, niektorí z nich majú na sebe pásy s výbušninami. Na mieste pokračuje policajná operácia.

    Zdroj blízky Talibanu na Twitteri napísal, že bojovníci radikálnych islamistov prenikli do areálu. Taliban sa však k útoku dosiaľ oficiálne neprihlásil.

    Afganský novinár Ahmad Muchtár povedal, že sa mu spolu s priateľmi podarilo uniknúť. “Mnoho ďalších vrátane mojich priateľov a pedagógov uviazlo dnu,” dodal.

    “Učil som, zasiahol ma útok, modlite sa za mňa,” zverejnil na Twitteri jeden z pedagógov Ahmad Samim.

    Fotograf agentúry Associated Press Massúd Hossajní, ktorý bol v čase útoku na vyučovaní, povedal, že bol v triede s 15 ďalšími študentmi, keď zaznel výbuch v južnej časti areálu. Neskôr sa mu spolu s niekoľkými ďalšími podarilo utiecť. Študenti sa podľa neho zabarikádovali v triede a poľahali si na zem.

    Univerzita začala svoju činnosť v roku 2005, ide o neziskové súkromné vzdelávacie zariadenie financované z amerických zdrojov, napísala spravodajská stanica BBC. Škola ponúka kurzy angličtiny, večerné vzdelávanie, odbornú kvalifikáciu pre dospelých a výučbové programy s možnosťou získať bakalársky titul. Na štúdium sa zapísalo 1700 študentov, mnohí z nich sú dospelí, ktorí popri štúdiu pracujú na plný alebo čiastočný úväzok.

    - Reklama -