Na americkej burze prepukla panika. Index Dow Jones prudko klesol

    0
    Sídlo newyorskej burzy na Wall Street (Autor: TASR)

    Analytici poukazujú na to, že iba pred pár dňami sa na Wall Street naopak oslavoval historický rekord indexu 26.616 bodov.

    Širšie koncipovaný index S&P klesol v pondelok o 4,10 % a technologický index Nasdaq sa prepadol o 3,91 %.

    Analytik Daniel Saurenz zo spoločnosti Feingold Research videl vo voľnom páde DJI “najčernejší deň akciových trhov za niekoľko posledných rokov”.

    Pondelkovým “bleskovým krachom”, ako vývoj na hlavnej svetovej akciovej burze nazval trhový analytik Craig Erlam z devízovej brokerskej spoločnosti Oanda, sa za pár hodín rozplynul jej celý tohtoročný prírastok a stav burzy sa vrátil až na začiatok decembra 2017.

    Podľa expertov znepokojenie investorov vyvolala piatková (2.2.) informácia o vývoji zamestnanosti v januári v Spojených štátoch. Po veľmi priaznivých číslach sa totiž začali obávať, že základná úroková sadzba americkej centrálnej banky by mohla vzrásť oveľa skôr, než doteraz predpokladalo.

    Najviac, o takmer 9 %, klesli akcie banky Wells Fargo, ktorú bankový dohľad Fedu potrestal vysokou pokutou a ďalšími sankciami za to, že sa v nedávnej minulosti usilovala zvýšiť svoju trhovú hodnotu neprístupnými praktikami, napríklad otváraním bankových účtov ľuďom bez toho, aby o tom vedeli a súhlasili s tým.

    Ázia nasledovala New York

    Ázijské akciové trhy zaznamenali v utorok prudký pokles. Reagovali tak na najnovší vývoj na trhoch v USA, keď kľúčový index newyorskej burzy Dow Jones uzatvoril pondelkové obchodovanie najväčším poklesom za posledného 6,5 roka.

    Hlavný index tokijskej burzy Nikkei pre 225 akcií sa počas utorkového obchodovania prepadol až o 7,1 %. Neskôr sa čiastočne zotavil a obchodovanie uzatvoril na úrovni 21.610,24 bodu, čo predstavuje pokles o 4,73 %.

    Index hongkonskej burzy Hang Seng zaznamenal pokles o 4,1 % na 30.938,85 bodu a hlavný index juhokórejskej burzy Kospi uzatvoril obchodovanie poklesom o 1,4 % na úrovni 2458,06 bodu. Navyše, väčšina z ostatných kľúčových akciových indexov v regióne klesla na záver obchodovania o 2 až 4 %.

    Nasledoval pokles aj na indickom trhu. Kľúčový index indickej burzy Sensex klesol po otvorení trhov takmer o 3 %. Okolo poludnia miestneho času sa pohyboval okolo 33.725 bodov, čo znamená stále takmer o 3 % nižšiu hodnotu.

    Okrem Dow Jonesu evidovali výrazný pokles aj ďalšie dva kľúčové indexy newyorskej burzy, S&P 500 a kompozitný index Nasdaq. S&P 500 klesol o 113,19 bodu (4,1 %) na 2648,94 bodu. To znamená najväčší pokles od augusta 2011, keď vtedy trhy reagovali na dlhovú krízu v Európe a zníženie ratingu USA. Kompozitný index Nasdaq klesol na záver pondelkového obchodovania o 273,42 bodu (3,8 %) na 6967,53 bodu.

    Očakáva sa zvýšenie úrokových sadzieb

    Vzhľadom na predchádzajúci prudký rast akciových trhov však viacerí analytici očakávali, že skôr či neskôr dôjde k výberu ziskov. Najnovšie k tomu prispeli informácie o vyššom než očakávanom raste miezd v USA za mesiac január. To signalizuje rast inflácie a tým aj vyššie šance, že americká centrálna banka skôr pristúpi k zvýšeniu úrokových sadzieb.

    K prepadu trhov dochádza zhodou okolností práve v období, keď do vedenia americkej centrálnej banky Fed nastupuje Jerome Powell. Ten na poste strieda Janet Yellenovú. Powell po zložení prísahy uviedol, že americký finančný systém “je silnejší a odolnejší než pred finančnou krízou spred 10 rokov”.

    Ako dodal, Fed chce, aby to takto pokračovalo aj ďalej. “Spolu s mojimi kolegami budeme aj naďalej pozorne sledovať vývoj na trhoch a sme pripravení na prípadné riziká reagovať,” povedal Powell. Trhy očakávajú, že bude pokračovať v politike Yellenovej, čo znamená postupný rast úrokových sadzieb.

     

    - Reklama -