Na Západe už o návrate Krymu nikto seriózne neuvažuje. Hovorí odborník na susedskú politiku EÚ

    0
    Arkady Moshes, riaditeľ výskumu susedskej politiky EÚ a Ruska na Fínskom inštitúte medzinárodných vzťahov v Helsinkách (Autor: ec.europa.eu)

    Konflikt na Ukrajine je podľa odborníka na krajiny bývalého Sovietskeho zväzu bezprecedentný a odlišný od Podnesterska či Abcházska.

    Hoci by sa nám mohlo zdať, vzhľadom na nižšiu intenzitu informovanosti zo strany médií, že ukrajinský konflikt už len akosi tlie, je to len klam. Civilisti vrátane vojakov tam denne umierajú. „Konflikt je taký rozsiahly, že jeho ,zmrazenie‘ bude veľmi náročné,“ povedal pre EurActiv.sk  Arkady Moshes z Fínskeho inštitútu medzinárodných vzťahov v Helsinkách.

    Veľa zbožných želaní

    „Moskva stále používa konflikt na východe Ukrajiny na presadzovanie svojej predstavy o exkluzívnej oblasti záujmu v postsovietskom priestore. Európskej únii chce dokázať, že jej názor na to, čo by sa malo diať v spoločnom susedstve, nakoniec preváži,“ myslí si Moshes. Podľa neho sa však EÚ v prípade Ruska tiež prerátala. „V čase vilniuskeho summitu, a keď presadzovala asociačné dohody, neočakávala, že Rusko sa tak výrazne vloží do ukrajinskej krízy. Bolo tu veľa zbožných želaní,“ pokračuje analytik.

    Moshes verí, že šanca na opätovnú integráciu východných regiónov je ešte stále reálna.  „Moskva za to platí priveľkú ekonomickú a politickú cenu. Nie je ochotná situáciu zakonzervovať na neurčito tak, ako sa to stalo v Moldavsku. Je to nákladné. Ak sa zmenia okolnosti, Moskva by mohla byť ochotná rokovať o reintegrácii regiónov do tela Ukrajiny,“ vysvetlil. „Na príklade území, ktoré boli pred minulým letom súčasťou Luhanskej ľudovej republiky a Doneckej ľudovej republiky, vidíme, že zmierenie a reintegrácia sú skutočne možné. S ostatnými teritóriami by to mohlo byť ťažšie, pretože majú dlhšiu separatistickú skúsenosť, no nie nemožné,“ doplnil.

    Krym zostane ruský

    Podľa odborníka na susedskú politiku EÚ je Krym už nadobro ruský. „Myslím si, že na Západe už o návrate Krymu nikto seriózne neuvažuje. Integrácii Krymu do Ruska sa Západ podriadil. V praktickom vyjadrení sa teda neuzná, ale ani sa proti tomu nič nespraví. Nedomnievam sa, že by sa Moskva cítila akokoľvek pod tlakom, aby o štatúte Krymu znovu rokovala,“ uzavrel  Arkady Moshes.

    Celý rozhovor si môžete prečítať TU

    - Reklama -