Na Ukrajine sa objavili protimaďarské bilbordy. Kyjev tvrdí: Sú za tým Rusi

    0
    Ilustračná fotografia, slovensko-ukrajinská hranica (Autor: TASR)

    Podľa námestníka predsedu oblastnej rady Jaroslava Halasa polícia pátra po páchateľoch.

    “Je to zjavná provokácia. Jej rukopis sa podobá na tie provokácie, ktoré sme už v Zakarpatsku zažili v súvislosti s vytiahnutím maďarskej témy,” uviedol Halas. Dodal, že “za touto akciou vidíme ruské tajné služby. Objednávku vykonali miestni. Plagáty lepili bez dohody s majiteľmi reklamných plôch”.      

    Predseda zakarpatskej oblastnej samosprávy Hennadij Moskal doplnil, že “ruská tajná služba FSB sa už niekoľko rokov v Zakarpatsku snaží proti sebe poštvať Ukrajincov a Maďarov”. Podľa jeho názoru ruskú FSB z podielu na čine usvedčujú aj pravopisné chyby v ukrajinčine. 

    Dodal, že k podobnému incidentu došlo aj v apríli tohto roku, pričom páchatelia boli zadržaní. Uviedol, že takéto provokácie sú v Zakarpatsku neúčinné, “nenaletia na to ani Maďari ani Ukrajinci”.  

    Agentúra Ukrinform informovala, že niektoré z bilbordov dali úrady medzičasom odstrániť. V celej Zakarpatskej oblasti ich bolo asi 20.

    Ukrajina a Maďarsko minulý týždeň pristúpili k vzájomnému vyhosteniu svojich konzulov. Príčinou tohto kroku bola nespokojnosť Kyjeva s tým, že maďarský konzul v meste Berehovo vydáva tamojším ukrajinským občanov z radov maďarskej menšiny maďarské pasy. 

    Napätie vo vzťahoch medzi Maďarskom a Ukrajinou pretrváva však už dlhší čas, a to kvôli ukrajinskému zákonu o vzdelávaní, ktorý nadobudol platnosť vlani v októbri a vyvolal obavy a protesty nielen v Maďarsku, ale aj v Rumunsku, Rusku a Moldavsku. 

    Spor sa viedol najmä o článok 7, v ktorom sa píše, že ukrajinský štát bude garantovať vzdelávanie od 5. triedy základnej školy už len v ukrajinčine, teda nie v jazykoch národnostných menšín.

    - Reklama -