Na Srí Lanke zavreli všetky katolícke kostoly, platí zákaz používania dronov

    0
    Na snímke vojaci hliadkujú pred kostolom sv. Sebastiána v meste Negombo na Srí Lanke 21. apríla 2019. (Autor: TASR)

    Všetky katolícke kostoly na Srí Lanke dostali príkaz na dočasné uzatvorenie a prerušenie bohoslužieb až dovtedy, kým sa nezlepší bezpečnostná situácia po smrtiacich bombových útokoch. 

    Pre tlačovú agentúru AFP to vo štvrtok povedal miestny vysokopostavený duchovný.

    “Na radu bezpečnostných síl nechávame všetky kostoly uzatvorené. Až do odvolania sa nebudú konať žiadne verejné bohoslužby,” uviedol nemenovaný cirkevný predstaviteľ.

    Podľa srílanských vládnych činiteľov boli už predtým sprísnené bezpečnostné opatrenia v kostoloch v celej krajine.

    Na Srí Lanke zatkli ďalších 16 podozrivých

    Srílanské úrady vo štvrtok v meste Pugoda, približne 35 kilometrov východne od metropoly Kolombo, tiež odpálili na smetisku podozrivý predmet. Nikto pri tom neutrpel zranenia.

    V krajine na ostrove Cejlón v Indickom oceáne zaviedli nové bezpečnostné opatrenia, vrátane zákazu používania dronov, pričom polícia a bezpečnostné sily pokračujú v zásahoch proti sieti ľudí zapojených do nedeľných bombových útokov.

    Najnovšie zatýkanie znamená, že celkový počet podozrivých vo väzbe stúpol na 76. Pri bezpečnostných operáciách boli zhabané aj vozidlá používané podozrivými.

    Miestnym vyšetrovateľom pomáhajú tímy zo Spojených štátov a z medzinárodnej policajnej organizácie Interpol. Tím z USA tvoria agenti Federálneho úradu pre vyšetrovanie (FBI) a príslušníci armády.

    Srílanský Úrad civilného letectva (CAA) takisto až do odvolania zakázal používanie dronov a nepilotovaných strojov vo vzdušnom priestore ostrova. Dôvodom je “existujúca bezpečnostná situácia v krajine”.

    Militanti už aj v minulosti využívali amatérske drony na prepravu výbušnín. Iracké sily dospeli pri likvidácii extrémistickej organizácie Islamský štát (IS) v severnom Iraku k poznaniu, že drony je ťažké zostreliť.

    Džihádisti na tieto drony nakladali granáty alebo jednoduché výbušniny a takto útočili na vládne sily.

    Prísne bezpečnostné opatrenia platia aj v okolí srílanských hotelov, modlitební a vládnych budov, pričom úrady vykonávajú náhodné kontroly áut a autobusov.

    V stredu nariadil srílanský prezident Maithrípála Siriséna dvom vrcholným predstaviteľom, aby odstúpili – reagoval tak na obvinenia, že mu neodovzdali špionážne informácie o možných samovražedných bombových útokoch, ktoré mali predstavitelia k dispozícii už v marci.

    Siriséna vyhlásil, že štátny tajomník ministerstva obrany Hémasiri Fernando a generálny inšpektor polície Púdžit Džajasundara neinformovali ani premiéra Ranila Vikramasingheho a jeho kabinet.

    Na Srí Lanke platí od pondelkovej polnoci výnimočný stav.

    Séria samovražedných bombových útokov, ktorých cieľom boli tri kostoly – z toho dva katolícke – a tri hotely, si na Veľkonočnú nedeľu vyžiadala v srílanskej metropole Kolombo a dvoch ďalších mestách najmenej 359 mŕtvych a stovky zranených.ň

    Kostoly boli v danom čase plné ľudí zúčastňujúcich sa na veľkonočných bohoslužbách.

    - Reklama -