Na Slovensku sa stalo čosi neuveriteľné. Tvrdí to exposlanec Palko

    0
    Zľava: Vladimír Palko, exminister vnútra (Autor: SITA)

    Palko vidí príčinu migrácie trojako. Jednou z nich je militantný sunnitský islam, ďalej americký neokonzervativizmus a treťou príčinou sú nové médiá. Slovensko je aj podľa neho naďalej len tranzitnou krajinou.

    Američania a nové médiá

    „Americká politika húževnato podporovala povstalcov v týchto krajinách a napríklad trvá doteraz na tom, že Asadov režim musí padnúť. Zdá sa, že jedinou alternatívou v Sýrii k Asadovi je barbarský Islamský štát, pretože niečo ako budovanie umiernenej opozície neexistuje,“ vyhlásil v rozhovore  na margo amerického neokonzervatizmu. Nové médiá majú podľa neho tiež výrazný vplyv. Veľa migrantov totiž vďaka internetu vidí, ako sa v európskych krajinách dobre žije a to im stačí. Afrika sa teda chce sťahovať k nám, pretože vidia obrázky šťastného a zabezpečeného života. My by sme však mali selektovať tých, ktorí sem prišli len kvôli pekným obrázkom, teda ekonomických migrantov. „Pomôžme tým, ktorí tu pomoc naozaj potrebujú, a oddeľme ich od tých, ktorým nikdy im nič nehrozilo,“ vyzýva Palko.

    Globalisti verzus protiimigrační maximalisti

    Exminister rozlišuje v princípe dva druhy postojov k migrantom. Jedných nazýva globalistami a  druhých protiimigračnými maximalistami. Ani jeden prístup nie je celkom správny. Globalisti podľa neho dovolia, aby ktokoľvek mohol prísť kdekoľvek a hranice tak nemajú opodstatnenie. Globalistami nazýva napríklad aj slovenskú opozíciu, aspoň má pocit, že sa tak niekedy správa. Podľa neho, ak by sme boli len globalistami, Afrika a Ázia by sa presťahovali do Európy. A to nie je dobre. „Európa by už potom Európou nebola,“ povedal. Je to hlavne z toho dôvodu, že títo ľudia by si sem doniesli svoje tradície a žili by po svojom. Protiimigrační maximalisti sú zas druhým, niekedy až extrémnym protipólom globalistov. Palko sem však zaraďuje aj obyčajných slušných občanov, ktorí len majú strach z migrantov, a preto žiadajú od vlády negatívny postoj. Napokon, tak to u nás momentálne aj funguje, až na to, že vláda je kritizovaná protiimigračnými maximalistami, že ide zobrať aj tých pár stoviek utečencov. Palko však vyzdvihuje úsilie Ficovej vlády. Podľa neho je dobré, že sa nespráva ako opozícia. Aj preto vraj smeruje viac k rozumnému riešeniu. Ako minister by aj on robil to, čo sa robí teraz.

    Islamistov sa nebojí, problémom sú moslimovia

    V súvislosti s islamistami si nemyslí, že by bolo Slovensko vo väčšom ohrození. „Netreba sa báť  teroristov, lebo mám pocit, že spravodajské služby a polícia v rámci EÚ to zatiaľ zvládajú,“ ubezpečil, zároveň však dodal, že problémom sú moslimovia, pretože sa nevedia a nechcú integrovať. A keď ich tu bude obrovské množstvo, môže z toho vzniknúť problém.  V otázke migrantov vraj USA, takpovediac, strkajú hlavu do piesku, pretože robia len to, čo im Európa dovolí a hoci sa na probléme migrácie podpísali, dôsledky nenesú. Čo sa týka Rusov, tam sa migranti  netlačia, pretože majú primárne záujem o západnú Európu.

    Opozícia v pasci

    A čo si Vladimír Palko ako bývalý poslanec myslí o slovenskej politike? Podľa neho sa stalo hlavne niečo neuveriteľné, a to to, že do vládneho Smeru sa vliala komunistická strana, ktorá tu budovala 40  rokov komunizmus. Opozícia sa podľa neho ocitla v pasci. Niektorí ľudia sa podľa neho boja pomenovať veci pravdivo, ale Fico sa nebojí. „Starý komunista, ktorý sa správa úplne oportunisticky, on to povie. Tak nakoniec on bude ochrancom tých kresťanov v radoch imigrantov. A táto ´akože pravica´ proste nepovie nič,“ vyhlásil Palko. Myslí si, že migrácia bude určite jednou z tém predvolebného diskurzu a Smer ako vláda milionárov sa raz ľuďom „preje“, no na to je ešte čas a teraz to zrejme nebude. Palko ešte sám nevie, koho bude nakoniec voliť.


     

    - Reklama -