Na Slovensku po slovensky. RVR “pritvrdila” muziku v rádiách. A súkromné stanice pred kvótami stiahli chvost…

    0
    Budova RTVS - Slovenského rozhlasu v Bratislave (Autor: SITA)

     “Rada pre vysielanie a retransmisiu zatiaľ neeviduje žiadnu žiadosť u udelenie výnimky v súvislosti s kvótami na slovenskú hudbu. Ak o ňu vysielatelia požiadajú, predpokladáme, že to bude až po nadobudnutí účinnosti novely zákona o vysielaní a retransmisii, ktorá kvóty zavádza,” povedala pre agentúru SITA hovorkyňa Rady pre vysielanie a retransmisiu (RVR) Lucia Jelčová. Nakoľko zákon podľa hovorkyne licenčnej rady presne nestanovuje, za akých podmienok možno vysielateľovi výnimku uznať, “postup rady bude závisieť od konkrétnej žiadosti toho-ktorého vysielateľa”, dodala Lucia Jelčová s tým, že pravidlá na udeľovanie výnimiek teda vyplynú z rozhodovacej praxe rady. To, že výnimky sú výhradne v kompetencii Rady pre vysielanie a retransmisiu potvrdil SITA i hovorca ministerstva kultúry Jozef Bednár.

    O tom, že niektoré súkromné rádiá chcú získať výnimku z povinných percent hrania slovenskej hudby informoval 10. novembra spravodajský portál týždenníka Trend, Trend.sk na jednom zo svojich špecializovaných webov, na Mediálne v článku s názvom “Prvé rádiá chcú požiadať o výnimku z hrania slovenských piesní” dostupnom na internetovej adrese:
    http://medialne.etrend.sk/radia/o-vynimku-z-hrania-slovenskych-piesni-poziada-radio-best-fm-aj-vlna.html. “Hudobne zamerané stanice Rádio Best FM a Rádio Vlna sa na licenčnú radu obrátia s požiadavkou, aby im udelila výnimku z hrania povinného podielu nových slovenských piesní. Zástupcovia staníc to potvrdili v rámci vypočutia vo výberovom konaní o voľné frekvencie (9. novembra, pozn. redakcie),” uvádza sa v úvode zmieneného článku.

    Časť novelizovaného zákona venovaná slovenskej hudbe začne platiť 1. apríla. Väčšina novely zameraná najmä na ľahší prístup sluchovo a zrakovo postihnutých k televíznemu vysielaniu a k distribuovaným slovenským audiovizuálnym dielam a audiovizuálnym dielam v slovenskej pôvodnej jazykovej úprave stúpi do praxe 1. januára 2016. Od začiatku roka tak napríklad dostáva nové pravidlá titulkovanie televíznych programov pre sluchovo postihnutých.

    Novelou ministerstvo kultúry zavádza povinné kvóty pre vysielanie slovenskej hudby v rádiách. Rozhlasoví vysielatelia s licenciou, teda súkromné rádiá, budú musieť v roku 2016 vyhradiť slovenskej hudbe najmenej 20 % a od roku 2017 najmenej 25 % času z vysielania hudby za kalendárny mesiac. Verejnoprávny Slovenský rozhlas má v roku 2016 hrať najmenej 30 % a od roku 2017 35 % slovenskej hudby. Ide o podiely za každý mesiac a SRo ich “bude musieť dosiahnuť v každej rozhlasovej programovej službe osobitne”. Z podielu odvysielaných slovenských hudobných diel má byť najmenej jedna pätina nových. Počítať sa budú iba tie slovenské piesne, ktoré zaznejú od 6:00 do 24:00. Za slovenské hudobné dielo rezort kultúry považuje “hudobné dielo, ktorého najmenej jeden autor hudby alebo najmenej jeden autor textu má alebo mal trvalý pobyt na území SR, alebo hudobné dielo s textom v slovenskom jazyku”.


     

    - Reklama -