Na Slovákov si trúfajú, píše rytier Čarnogurský

    0
    Ján Čarnogurský, advokát, bývalý slovenský premiér a minister spravodlivosti (Autor: archív JČ)

    Stále viac našincov je nútených vycestovať za prácou do zahraničia. Či už preto, lebo nenájdu adekvátne pracovné uplatnenie s adekvátnym finančným ohodnotením u nás, alebo preto, lebo chcú. So Slovákom pracujúcim pre taliansku spoločnosť, ktorá má pobočku v Nemecku, sa rozprával rytier Ján Čarnogurský.

    Zakladateľ KDH vo svojom blogu približuje pracovné podmienky kamionistu, ktorý podľa jeho slov zarába 2 000 eur aj s ušetrenými diétami. Pre tento plat musí robiť 6 týždňov, po ktorých prichádzajú dva týždne voľna. So svojou prácou je spokojný. Menej spokojný je však s celkovým postavením našinca v zahraničí. „Podľa zákonov sú síce rovní s inými, ale prax je iná. Či úrady, ale aj zamestnávatelia si voči Slovákom dovolia viac než voči mnohým iným pracovníkom,“ cituje Čarnogurský slová spoludiskutujúceho a dodáva, „jednoducho si na Slovákov trúfajú.“

    „Slováci majú – podľa jeho slov – zlú vlastnosť, že všetko vytrpia a nevedia sa brániť,“ tlmočí expremiér slová kamionistu a vymenúva, že najhoršie sa k nám správajú v Nemecku a Rakúsku. Naopak, v Poľsku je to prijateľné. Ako píše Čarnogurský v závere, aj napriek týmto skúsenostiam chce spomínaný kamionista pracovať v zahraničí ešte pár rokov, aby zabezpečil rodinu. Potom sa plánuje vrátiť domov. „Aj keď bude zarábať menej, ale nebude sa cítiť Európanom druhej triedy,“ uzavrel.

    - Reklama -