Na Pohodu príde aj členka Pussy Riot. Podľa organizátora je obdivuhodná

    0
    Členky Pussy Riot (Autor: TASR)
    „Sme hrdí, že máme na Pohode aj členky Pussy Riot, jednoznačne k nám patria. Ich nekompromisnosť a ľudská konzistentnosť je obdivuhodná,“ konštatuje organizátor Pohody Michal Kaščák na oficiálnej internetovej stránke festivalu
     
    Kaščák prirovnáva Pussy Riot ku kapele Plastic People of The Universe. „Podobne ako oni boli a sú ochotné znášať dôsledky svojho konania, podobne boli za slobodu svojho umenia väznené, podobne sa mocou nenechali zlomiť,“ myslí si organizátor hudobného festivalu. 
     
    „Je nepochopiteľné, že aj napriek tejto československej skúsenosti sa objavujú, podobne ako v prípade Plastic People of the Universe, teórie o zaplatených agentoch Západu a protispoločenských živloch. Aj preto je dobré, že sa okrem samotného koncertu môžeme tešiť na debatu o úlohe slobodného umenia a o jeho vzťahu s politikou,“ hovorí o predstavení Michal Kaščák.
     
    Návštevníci Pohody budú mať možnosť okrem iných vidieť aj ruskú novinárku a aktivistku Mariju Aľochinovú v programe Riot Days by Pussy Riot. Je to vraj performance o ruskom disente, zneužívaní moci, neľudských podmienkach v tunajších väzniciach a pracovných táboroch, ale aj o nádeji. 
     
    Len pripomeňme, že Pussy Riot je kapela, ktorá dlhodobo a veľmi ostro kritizuje Vladimira Putina a jeho politiku. V roku 2012 upútali pozornosť celého sveta, keď v moskovskom chráme Krista Spasiteľa s kuklami na hlavách vykrikovali text svojej skladby, v ktorom okrem iného znie: „Matka Božia vyžeň Putina.“
     
    Mariju Aľochinovú, Nadeždu Tolokonnikovovu a Jekaterinu Samucevičovu odsúdili za „vystúpenie“ v moskovskej katedrále na dva roky väzenia za výtržnosti motivované náboženskou neznášanlivosťou. 
     
    - Reklama -