Na Novom Zélande už aspoň vedia, kde leží Slovensko. Sme rodina komentuje nezaplatené nájomné slovenskej diplomatky, ktorá mala zlepšovať vzťahy s EÚ

    0
    Vlajka Nového Zélandu (Autor: TASR)
    Slovenská diplomacia je vo svete pomerne známou značkou s dobrou povesťou, ktorou sa rád chváli šéf rezortu Miroslav Lajčák. Dobré meno však teraz trochu poškodila aférka zástupkyne delegácie EÚ na Novom Zélande Evy Tvarožkovej. Pre ministerstvo zahraničných vecí síce nepracuje, ale je to Slovenka s kariérou v európskych štruktúrach. 
     
    Novozélandský portál NZherald v článku píše, že Tvarožková dlží majiteľovi nehnuteľnosti, v ktorej bývala, viac ako 20-tisíc novozélandských dolárov. Ide o sumu za niekoľko mesiacov nezaplatené nájomné za luxusný apartmán plus škody, ktoré tým mladá slovenská eurodiplomatka spôsobila. 
     
    Majiteľ nehnuteľnosti Matthew Ryan, ktorý neúspešne požadoval nezaplatené nájomné na súde, považuje za úsmevný najmä fakt, že Tvarožková mala ako zástupkyňa EÚ na Novom Zélande zlepšovať diplomatické vzťahy. 
     
    Reakciu s dávkou humoru priniesol Miloš Svrček z hnutia Sme rodina, ktorý status zdieľal spolu s článkom novozélandského portálu na svojom facebookovom profile. „Na Novom Zélande teraz aspoň vedia, kde leží Slovensko,“ konštatuje Svrček v komentári k článku a pridáva krátku rekapituláciu udalostí. 
     
    V závere statusu Svrček pripomína, že v ďalšom článku NZherald venovanom tejto téme novozélandský premiér Winston Peters tvrdí, že ak by sa niečo také stalo novozélandskému diplomatovi, krajina by zasiahla. 
     
    Novozélandská diplomacia chcela zasiahnuť a požiadala EÚ, aby zbavila Tvarožkovú diplomatickej imunity, ale úrady v Bruseli to odmietli. Práve Tvarožková podpísala bez garancie zmluvu na byt v luxusnom rezorte Karaka Bay na predmestí Wellingtonu. Zmluva bola podpísaná na tri roky, ale eurodiplomatka v ňom údajne bývala len niekoľko mesiacov spolu so svojím priateľom. 
     
    Len pre zaujímavosť. Nájomné v byte, za ktorý Tvarožková dlží majiteľovi nehnuteľnosti v prepočte vyše 11-tisíc eur, stojí na jeden týždeň 1500 novozélandských dolárov, čo je približne 870 eur. Mesačné nájomné sa tak vyšplhá na takmer 3500 eur. 
     
     
    - Reklama -