Na Nobelovu cenu mieru navrhli 317 kandidátov. Greta je tam opäť

    0
    Na titulnej strane časopisu Time Greta Thunbergová. Osobnosťou roka časopisu Time sa stala švédska klimatická aktivistka Greta Thunbergová. (Autor: TASR)

    Takýto počet návrhov je štvrtý najvyšší od začiatku odovzdávania Nobelovej ceny mieru v roku 1901, je však výrazne nižší než rekordných 376 nominácií z roku 2016.

    Držiteľov Nobelových cien tradične oznamujú začiatkom októbra, samotné odovzdávanie sa potom koná 10. decembra, v deň výročia úmrtia švédskeho zakladateľa týchto cien Alfreda Nobela.

    Návrhy na laureátov Nobelovej ceny mieru môžu predkladať okrem iných politici, akademici a ich nositelia ocenení v minulosti.

    Nobelov výbor mená kandidátov nezverejňuje, keďže stanovy Nobelovej nadácie to neumožňujú skôr ako po 50 rokoch od udelenia ceny.

    Dvaja švédski poslanci však už prezradili, že na Nobelovu cenu mieru navrhli klimatickú aktivistku Gretu Thunbergovú a hnutie Piatky za budúcnosť (Fridays for Future).

    Thunbergová bola považovaná za favoritku už v roku 2019, cenu však napokon udelili etiópskemu premiérovi Abiymu Ahmedovi.

    - Reklama -