Na Korzike to znovu vrie medzi miestnymi a moslimami. Horela mešita

    0
    Korzičania pochodujú proti moslimským prisťahovalcom (Autor: SITA)

    Podľa šéfa Národného observatória proti islamofóbii Abdallaha Zekriho síce požiar mešitu úplne nezničil, ale jej konštrukciu vážne narušil. Zekri vyzval miestne úrady, aby podnikli rozhodné kroky na deeskaláciu napätia. „Od konca minulého roka tu vládol pokoj, ale bohužiaľ niektorí ľudia chcú opäť rozdúchať nepokoje,“ poukazoval Zekri pre tlačovú agentúru AFP na nepokoje, ktoré sa na Korzike odohrali vlani počas vianočných sviatkov.

    Celý text si môžete v angličtine prečítať TU

    Minuloročné Vianoce sa na Korzike niesli v znamení búrlivých nepokojov, pri ktorých bola vypálená moslimská modlitebňa a bolo zničených veľa kníh uložených v tamojšej knižnici vrátane Koránu. V rámci nepokojov sa demonštranti stretli so zasahujúcimi hasičmi a políciou. Ako uvádza internetový server The Local, demonštranti požadovali okamžitý odchod moslimov z ostrova a opakovali, že Korzika je len ich domovom. Okrem toho sa odohralo niekoľko útokov na moslimské obchody v priľahlom okolí.

    Francúzsky minister vnútra Bernard Cazeneuve vyjadril po aktuálnom podpaľačskom útoku na mešitu solidaritu s korzickými moslimami a rovnako ako šéf Národného observatória proti islamofóbii Zekri nabádal miestne úrady, aby zabezpečili všetky modlitebné priestory a zaistili tak možnosť slobodného vykonávania náboženských obradov. Internetový server The Local zároveň pripomína, že vlani v decembri sa miestnym nacionalistom podarilo prvýkrát v histórii ovládnuť regionálne voľby.

    Okrem teroristických útokov organizovaných spiacimi bunkami islamských radikálov a ďalšej trestnej činnosti páchanej predovšetkým v tzv. no-go zónach vo väčších francúzskych mestách však z času na čas dochádza k „odvetným opatreniam“ zo strany pôvodného obyvateľstva. Ich počty sú však veľmi nízke a zďaleka sa nemôžu rovnať útokom páchaným moslimským obyvateľstvom žijúcim vo Francúzsku, ktoré pritom tvorí z celkovej populácie približne osem percent.

    Celý text si môžete v angličtine prečítať TU

    Ako pred niekoľkými dňami uviedlo Národné observatórium proti islamofóbii, počet týchto „protiislamských“ útokov navyše v tomto roku v porovnaní s predchádzajúcim rokom razantne poklesol. Zatiaľ čo v prvých troch mesiacoch minulého roka bolo spáchaných 56 takto klasifikovaných útokov, počas tohtoročného januára, februára a marca došlo len k dvadsiatim útokom smerovaným proti mešitám či priamo moslimom. V minulom roku sa rapídny nárast týchto útokov dával do súvislosti s teroristickými útokmi na redakciu satirického časopisu Charlie Hebdo.

    - Reklama -