Na Korzike rastie napätie. Polícia stráži mešity, nahnevaný dav vyrazil do ulíc

    0
    Protimoslimská demonštrácia na Korzike v meste Ajaccio (Autor: SITA)

    Ide o reakciu na útok rozhnevaného davu na moslimskú modlitebňu vo štvrti des Jardins de l'Empereur v meste Ajaccio, ktorej však vo štvrtok predchádzal útok hasičov privolaných k požiaru do tejto časti mesta. Ako informovali francúzske médiá, šlo o pascu nastraženú maskovanými násilníkmi, ktorí potom železnými tyčami a bejzbalovými pálkami zaútočili nielen na hasičov, ale aj na privolané policajné posily.

    Situácia v meste Ajaccio je stále napätá, uviedla televízia France 3. V sobotu popoludní sa na viacerých miestach Ajaccia konali protiarabské demonštrácie, ktoré však neprerástli do násilností. Prefekt ostrova Christophe Mirmand v sobotu vyzval prestať s demonštráciami a nebrať spravodlivosť do vlastných rúk. Oznámil tiež, že v krátkom čase vydá zákaz verejných zhromaždení a pochodov vo štvrti des Jardins de l'Empereur. Prefekt tvrdí, že zhromaždenia bránia polícii vyšetriť útok na hasičov a odvetu zaň v podobe piatkového útoku na moslimskú modlitebňu.

    Francúzsky premiér Manuel Valls v reakcii na incidenty na Korzike vyzval na úctu k francúzskym zákonom, pričom agresiu voči hasičom, ako aj znesvätenie moslimskej modlitebne označil za neprijateľné.

    - Reklama -