Na Filipínach sa začali voľby. Hlasovať môže viac ako 54 miliónov ľudí

    0
    Volič prichádza do volebnej miestnosti (Autor: SITA)

    Prezidentské, parlamentné, regionálne i komunálne voľby sa dnes začali na Filipínach. Viac než 54 miliónov registrovaných voličov rozhoduje okrem novej hlavy štátu a poslancoch dolnej komory parlamentu o tisícoch ďalších volených postov za prísnych bezpečnostných opatrení.

    Favoritom medzi piatimi prezidentskými kandidátmi je Rodrigo Duterte, dlhoročný starosta z mesta Davao na juhofilipínskom ostrove Mindanao. V prieskumoch vedie s 33 percentami.

    S odstupom vyše desiatich percent nasledujú kandidát terajšej vlády a bývalý minister vnútra Mar Roxas a senátorka Grace Poeová. Viceprezident Jejomar Binay a senátorka Miriam Santiagová nádej na úspech nemajú.

    Voliči rozhodujú aj o viceprezidentovi, guvernéroch provincií a provinčných zastupiteľstvách, starostoch a mestských zastupiteľstvách – celkovo o obsadení približne 18 000 postov.

    Voľby na Filipínach v minulosti obvykle poznačovalo násilie a obvinenia z podvodov, najmä vo vidieckych oblastiach.

    “Ukážme svetu, že napriek našej hlbokej vášni a podpore pre našich kandidátov môžeme uskutočniť voľby, ktoré budú pokojné a čestné a budú odrážať ducha demokracie,” apeloval Aquino, ktorého šesťročné funkčné obdobie sa končí v júni.

    Duterte je známy tvrdými vyjadreniami, počas búrlivej kampane sa nevyhol nadávkam, vyhrážal sa zabíjaním zločincov a opakovane hovoril o možnosti rozpustiť parlament, aby sa vyhol prípadnému odvolaniu pre porušovanie ľudských práv, píše agentúra DPA.

    Vyhlásil, že do pol roka skoncuje s obchodom s drogami, kriminalitou a korupciou – a s páchateľmi urobí krátky proces.

    - Reklama -