Na Fica si brúsia zuby eurosocialisti. Obetuje premiér členstvo Smeru v prospech svojich voličov?

    0
    Predseda vlády Robert Fico (Autor: SITA)

    Európski socialisti si chcú podať premiéra. Je to kvôli jeho postoji pre utečeneckú krízu. Predseda vlády má kvôli tomu pocestovať do Štrasburgu. Informácie priniesol portál aktuality.sk.

    Požiadal o to sám

    Požiadavky členov PES na premiéra sa týkajú aj háklivých tém, s ktorými bude mať premiér dozaista problém. Veď napríklad prvá požiadavka je, aby nepodal žalobu na Európsku komisiu. Ďalej sa má verejne dištancovať od nenávistných prejavov voči moslimom či Rómom a dodržiavať sociálno-demokratické hodnoty a princípy. Prítomnosť Fica v Štrasburgu, ktorý tam má prísť v pondelok, potvrdil aj smerák Vladimír Maňka. Vraj o to požiadal Fico sám po tom, ako zistil, že Smeru hrozí pozastavenie členstva. Maňka však pre aktuality.sk povedal, že netuší, aké otázky tam premiér dostane. Nevie to ani hovorkyňa strany Smer Ľubica Končalová.

    Prekáža im Ficov postoj

    Okrem prvej otázky by teda premiér nemal mať problém. Ako to však dopadne s tou najzásadnejšou požiadavkou, stiahnutím žaloby voči EÚ, je nateraz otázne. Pre zachovanie si tváre voči svojim voličom možno bude musieť premiér obetovať členstvo Smeru v PES. K pozastaveniu členstva vyzval šéf frakcie európskych socialistov v Európskom parlamente Gianni Pittella predsedu PES Sergeja Staniševa. Vraj im prekáža Ficov postoj nielen voči utečeneckej kríze, ale aj voči moslimom.

    Proti kvótam

    Fico je známy svojím odmietavým postojom voči kvótam. Otázne však je, či to nerobí len preto, aby sa zapáčil voličom. Už teraz má veľkú podporu, navyše, Smer vo volebných preferenciách s náskokom stále vedie. Premiér sa vyjadril, že pokiaľ bude vládnuť, kvóty na našom území neprejdú. Na stretnutí ministrov v Bruseli nás tento mesiac ostatné krajiny EÚ prehlasovali. Proti prerozdeleniu boli len Slovensko, Česko, Maďarsko a Rumunsko. Následne vyšla správa, že Slovensko ako jediné bude EÚ žalovať. Tento postoj teraz ohrozuje aj zotrvanie Smeru v PES.

    - Reklama -