NR SR: Na likvidáciu čiernych skládok pôjde možno viac peňazí

    0
    Národná rada Slovenskej republiky (Autor: SITA)

    Výsledky tejto akcie vyhodnotíme koncom roka a v prípade, že táto akcia bude úspešná, bude naďalej veľký záujem o financovanie takýchto, odstraňovania takýchto čiernych skládok, budeme sa snažiť uchádzať o ďalšie financie či už z rozpočtových fondov alebo z rozpočtu SR alebo z iných zdrojov, ktoré nie sú napojené na štátny rozpočet,“ povedal počas parlamentnej hodiny otázok minister životného prostredia Peter Žiga.

    Na Slovensku je dnes podľa ministra oficiálne evidovaných okolo dve a pol tisíc čiernych skládok, reálne ich môže byť až sedemtisíc. Akciou Veľkého upratovania Slovenska chce envirorezort pomôcť samosprávam vyčistiť stôl od neželaného dedičstva čiernych skládok. Environmentálny fond, cez ktorý sa projekt financuje, doteraz poskytol písomné oznámenia a usmernenia vo viac ako stopäťdesiatich otázkach a denne vybaví desiatky telefonických žiadostí o usmernenie. „Rozhodovanie o pridelení finančných prostriedkov bude ovplyvnené viacerými faktormi, ako sú priorita odstránenia odpadu pre lokalitu, riziká dopadu pre životné prostredie a lokalitu, spôsob odstránenia ale aj počtom prijatých žiadostí celkovou výškou požadovaný dotácií,“ vysvetlil Žiga. 

    Projekt Veľkého upratovania odštartoval v apríli, štát preplatí obciam 95 nákladov na likvidáciu čiernych skládok, päť percent prispeje samospráva. Žiga zdôraznil, že k pomoci pri odstraňovaní starých čiernych skládok vládu viedol aj nový zákon o odpadoch, ktorý bude platiť od 1. januára budúceho roku. „Tento zákon zmení celú organizáciu nakladania s odpadmi a jeho cieľ je jednoznačný. Nasmerovať Slovensko z chvosta Európskej únie na cestu medzi najvyspelejšie krajiny. Chceme obyvateľov motivovať k separovaniu odpadu tak, aby sme stále viac odpadu recyklovali a aby ho stále menej s vysokými nákladmi a záťažou pre budúcnosť skončilo na skládkach,“ konštatoval šéf envirorezortu. 

    Ministerstvo životného prostredia v novom zákone o odpadoch rieši aj problém čiernych skládok. Od januára 2016 zvyšuje právomoci polície a pokuty. Pre fyzické osoby to bude takmer desaťnásobne vyššia pokuta až do 1500 eur a pre právnické osoby sa výška pokuty v najkrajnejšom prípade vyšplhá na 350-tisíc eur.

    - Reklama -