NR SR: Kaník a Osuský presadzujú sviatok pre Štefánika – 28. október

0
Ľudovít Kaník, poslanec NR SR (SDKÚ-DS) (Autor: SITA)

„Je to veľký syn slovenského národa a dnes mu nevyjadrujeme takú poctu, akú si zaslúži,“ konštatoval Kaník. Podľa Kaníka 28. október má byť Štefánikovým sviatkom, pretože vznik Československa v roku 1918 bol jeho vrcholným dielom. „Bez neho by Československo nevzniklo. Bez Československa by sa zas nevytvorili podmienky na vznik dnešného Slovenska. Nemali by sme dnešný štát a reč. To si treba uvedomiť spolu s kontinuitou vývoja,“ zdôraznil Kaník.

Štefánika si nevieme dostatočne uctiť

Slovensko má podľa Kaníka niektoré dejinné míľniky, ktoré krajinu vyformovali do dnešnej podoby. „Všetko sú to štátne sviatky, okrem 28. októbra,“ konštatoval. Pripomenul, že všetko sa začalo práve vznikom Československej republiky (ČSR). Ďalší kľúčový dátum bolo Slovenské národné povstanie, ktoré rozhodlo, že sa hlásime k demokratickým hodnotám. „Tretím míľnikom bolo vzoprenie sa komunizmu – 17. november. Posledným bol vznik samostatnej Slovenskej republiky. Všetko sú to štátne sviatky, ktoré formovali Slovensko,“ povedal Kaník s tým, že dodnes si nevieme dostatočne uctiť Štefánika.

Smeráci nechcú štátny sviatok pre Štefánika

Štefánik je podľa Osuského na Slovensku paradoxne uctievaný najmä v deň svojej tragickej smrti, hoci zvyčajne sa uctievajú ľudia v deň narodenia. Za Štefánika podľa poslanca za SaS všetko hovorí jeho dielo, ktoré vyvrcholilo práve 28. októbra 1918. „28. október bude dátum, ktorý pripomenie veľkého Štefánika, ale aj tisíce pradedov, ktorí bojovali v légiách,“ konštatoval Osuský. Práve statoční slovenskí legionári podľa neho presvedčili veľmoci, že si zaslúžia svoj štát. Opoziční poslanci zároveň navrhujú, aby sa zavedením nového štátneho sviatku 28. októbra zrušil štátny sviatok Dňa Ústavy SR 1. septembra, ktorý by sa stal pamätným dňom. Počet sviatočných dní by sa tak nezvýšil. Návrh na štátny sviatok pre Štefánika už vládny Smer v tomto volebnom období viackrát zamietol.
 

- Reklama -