NATO za jedným stolom s Rusmi. Pretrvávajú hlboké a vytrvalé nezhody, vyhlásil Stoltenberg. O čom to hovorí?

    0
    Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg (Autor: SITA)

    Podľa šéfa NATO ide o využívanie transpondérov, ktoré umožňujú automatickú identifikáciu lietadla vo vzdušnom priestore pre potreby riadenia letovej prevádzky. NATO sa sťažovalo, že ruské stíhačky lietajú s vypnutými transpondérmi, v dôsledku čoho sú neidentifikovateľné pre civilné radary.

    Stoltenberg dodal, že napriek dnešným rokovaniam pretrvávajú medzi NATO a Ruskom “hlboké a vytrvalé nezhody”, a to najmä vo veci krízy na Ukrajine. V tejto záležitosti “sa naše mysle dnes nestretli”.

    Ruský veľvyslanec pri NATO Alexandr Gruško podľa tlačovej agentúry TASS potvrdil, že jeho krajina je pripravená rokovať so západnou vojenskou alianciou o povinnom využívaní transpondérov pri preletoch nad pobaltskými štátmi. Veľvyslanci pri NATO sa s Gruškom naposledy stretli v apríli, po takmer dvojročnej prestávke.

    Dnes ho informovali o rozhodnutí summitu NATO vyslať na budúci rok do Estónska, Lotyšska, Litvy a Poľska, ktoré sa cítia byť ohrozené Moskvou, štyri mnohonárodné vojenské prápory. Stoltenberg povedal, že dialóg s Ruskom bude pokračovať, ale o termíne alebo formáte ďalšieho stretnutia nebolo zatiaľ rozhodnuté.

    Ruský prezident Vladimir Putin, nemecká kancelárka Angela Merkelová a francúzsky prezident Francois Hollande spolu dnes telefonicky hovorili o konflikte na východe Ukrajiny. “Vyjadrili spoločné želanie pokračovať v konštruktívnom dialógu a prijať konkrétne opatrenia na posilnenie dôvery medzi Ruskom a NATO,” uviedol Kremeľ vo vyhlásení.

    - Reklama -