NATO vydalo hodnotiacu správu o obrane na Slovensku. Ministerstvo ju napriek sľubom nechce zverejniť

    0
    Minister obrany SR Peter Gajdoš (Autor: TASR)

    Píše o tom denník Sme. Aliancia nedávno materiál preklasifikovala z utajovaného na neutajovaný, pracovníci ministerstva ho napriek tomu sprístupniť nechcú. Dôvod má byť údajne taký, že hodnotiacu správu môže poskytnúť iba politikom a úradníkom. Nie odbornej a laickej verejnosti. Rezort sa pri tom odvoláva na pravidlá zaužívané v NATO.

    Denník Sme oslovil centrálu NATO s prosbou o zverejnenie materiálu, pričom ich žiadosť zamietli s odôvodnením, že ide o informáciu vo vyhradenom režime. „Tieto informácie môžu byť použité len na oficiálne účely a prístup k nim smú mať len osoby, orgány alebo organizácie, ktoré ich požadujú na oficiálne účely Aliancie,“ uviedla hovorkyňa rezortu obrany Danka Capáková.

    Podľa portálu mal rovnakú odpoveď dostať aj bezpečnostný analytik Martin Dubéci zo strany Progresívne Slovensko. Ten sa k informáciám o dokumente chcel dostať cez infozákon. Ministerstvo mu malo odpovedať, že mu informácie nedá, lebo nemá oficiálne postavenie v štátnej inštitúcii. „Obávam sa, že asi sa im nepáči, čo je v správe. Podľa kuloárnych informácií hodnotenie nie je lichotivé ani vzhľadom na veľké modernizačné aktivity ministerstva,“ uviedol Dubéci.

    NATO dokument o stave krajiny zverejňuje každé dva roky. Už v máji minister Peter Gajdoš prisľúbil, že časť materiálu odtajní. Malo ísť o sumárne hodnotenie stavu armády. Ide o jednu z troch častí, ktorá sa môže zverejniť. Ostatné dve (štábna analýza a tabuľky) sa pre citlivé informácie nemajú zverejňovať. Údajne už v tom čase malo ministerstvo obrany naznačiť, že správu neodtajní pre všetkých.

    O to, aby sa zverejnil dokument, žiadali niektorí opoziční poslanci na schôdzi parlamentu k modernizačným projektom armády. Jedným z nich bol aj sulíkovec Ľubomír Galko. „Podľa nášho názoru je nemysliteľné, aby sa pred občanmi na Slovensku skrývali zásadné informácie, ktoré súvisia s bezpečnosťou krajiny, bojaschopnosťou armády a verejnými výdavkami na obranu,“ uviedol v tom čase bývalý minister obrany. Už vtedy sa údajne vedelo, že výsledky správy nebudú lichotivé.

    Vo februári to vo svojom prejave mal naznačiť aj prezident Andrej Kiska. Ako uviedol, podľa hodnotiteľov zo Severoatlantickej aliancie si ako krajina plníme len malú časť záväzkov, ktoré máme k NATO.

    Zlý stav v ozbrojených silách potvrdil aj štátny tajomník na ministerstve obrany Róbert Ondrejcsák. „Od realistického hodnotenia ani nemôžeme očakávať, že sme dobrí,“ uviedol nominant strany Most-Híd.

    - Reklama -