NATO ohlásilo najväčšie vojenské cvičenie aliancie od konca studenej vojny

    0
    Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg (Autor: TASR/AP Photo/Virginia Mayo)

    Podľa údajov tlačovej agentúry DPA bude toto obranné cvičenie založené na “fiktívnom, ale realistickom” scenári simulujúcom kolektívnu reakciu NATO na ozbrojený útok proti jednému z členských štátov Aliancie. Stoltenberg spresnil, že pôjde o najväčší spoločný výcvik vykonávaný vojakmi NATO od konca studenej vojny.

    Okrem vyslaných vojakov z 29 členských krajín NATO sa na manévroch v dňoch 25. októbra až 7. novembra zúčastnia aj partnerské krajiny Švédsko a Fínsko.

    “Na cvičení sa zúčastní 150 bojových lietadiel, 60 lodí a 10.000 vozidiel,” uviedol Stoltenberg pred novinármi v bruselskom sídle Aliancie. Stoltenberg s podrobnosťami spoločnej operácie o dva dni oboznámi ministrov obrany NATO, ktorí sa v Bruseli stretnú na tradičnom pracovnom zasadnutí. Novinárov upozornil, že ide o obranné cvičenie, ktoré nie je namierené proti žiadnej krajine, a spresnil, že Rusko dostalo pozvánku, aby na manévre poslalo pozorovateľov.

    Cvičenie NATO sa uskutoční dva mesiace po tom, ako Rusko v auguste usporiadalo na východe krajiny obrovské vojenské manévre, na ktorých sa podľa Moskvy zúčastnilo približne 300.000 vojakov.

    - Reklama -