NATO neláme palicu nad Afganistanom. Vojaci v krajine zostanú

    0
    Ilustračná snímka (Autor: SITA)

    “Afganistan stále čelí veľkej nestabilite a násiliu. Náš odkaz je jasný: Afganistan nezostane sám a my sme sa zaviazali k behu na dlhú trať,” povedal k tejto téme generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg.

    Aliancia vo vyhlásení tiež konštatuje, že spolu so zvyškom medzinárodného spoločenstva nedovolí, aby sa Afganistan stal útočiskom pre teroristov, ktorí môžu predstavovať hrozbu pre jej bezpečnosť. Zároveň sa bude usilovať o to, aby krajina bola schopná “sama sa starať o svoju bezpečnosť, správu vecí verejných a hospodársky a sociálny rozvoj pri súčasnom rešpektovaní ľudských práv všetkých občanov, najmä žien a detí”.

    “Naša úloha sa ešte neskončila. V našom úsilí o bezpečný a stabilný Afganistan zostávame odhodlaní a jednotní,” konštatuje sa na záver vyhlásenia NATO.
    Operácia Rozhodná podpora nahradila začiatkom roka 2015 dlhoročnú misiu Medzinárodných síl na podporu bezpečnosti (ISAF). Viaceré členské krajiny NATO vrátane Spojených štátov plánovali v tomto roku stiahnuť z Afganistanu väčšinu svojich vojakov. Pokračujúce útoky povstalcov Talibanu a najmä dočasné obsadenie provincie Kundúz ich však viedlo k prehodnoteniu tohto rozhodnutia.

    Prezident USA Barack Obama v stredu oznámil, že do konca tohto roka zostane v Afganistane najmenej 8400 amerických vojakov. Je to kompromis medzi Obamovým pôvodným plánom, ktorý počítal s 5500 vojakmi, a odporúčaniami viacerých veliteľov a expertov. V súčasnosti slúži v Afganistane 9800 amerických vojakov. 

    - Reklama -