NATO a Rusko uskutočňujú súbežné cvičenia. Delí ich len hranica. Zmení sa Balkán na sud s pušným prachom?

    0
    Rusko (Autor: TASR)

    Súčasťou päťdňových cvičení, ktoré sa začali dnes v Čiernej Hore, je nácvik reakcie na povodne či chemické útoky. Zapojí sa do nich 680 neozbrojených príslušníkov zložiek zo siedmich krajín NATO a desiatich partnerských štátov.

    Trinásťdňové vojenské cvičenia v Srbsku, nazvané Slovanské bratstvo 2016, sa začínajú v stredu. Podľa údajov ruského ministerstva obrany sa na nich zúčastní 150 ruských výsadkárov, 50 príslušníkov vzdušných síl, tri vojenské dopravné lietadlá a nešpecifikovaný počet srbských a bieloruských vojakov.

    Srbsko i Čierna Hora, ktoré boli do roku 2006 spojené v štátnom zväzku, sú tradičnými spojencami Ruska, pričom obyvatelia všetkých troch krajín sa hlásia k pravoslávnej kresťanskej viere. Čierna Hora od svojho osamostatnenia sleduje prozápadnú politiku, jej smerovanie k členstvu v NATO však vyvoláva odpor zo strany Ruska.

    Moskva tiež podľa AP vyvíja silný nátlak na Srbsko, aby nevstupovalo do NATO alebo EÚ. Belehrad je pritom v súčasnosti partnerom NATO a uskutočnil s alianciou už aj spoločné cvičenia, hoci boli menšieho rozsahu a ich súčasťou nebola prítomnosť zahraničných vojakov ani výzbroje na srbskej pôde.

    - Reklama -