NAKA si posvietila na biznis na ministerstve obrany. V celom prípade figuruje firma blízka Výbohovi, varuje nadácia Zastavme korupciu

    0
    Policajti z NAKA (Autor: Reprofoto/Facebook: Andrej Kiska)

    Ako píše nadácia Zastavme korupciu na blogu, isté armádne kontrakty nemusí ministerstvo zverejňovať. Sú však medzi nimi aj také zmluvy, ktoré by tam správne nemali čo hľadať. Jednu takú momentálne rieši protikorupčná jednotka Národnej kriminálnej agentúry (NAKA), ktorej prípad postúpil Najvyšší kontrolný úrad.

    „Prípad sa týka dodávky systému za vyše milión eur, ktorý ministerstvu obrany predala spoločnosť Willing. Podnet na NAKA postúpil úrad pre podozrenia z nezákonného obchádzania zákona o verejnom obstarávaní zo strany predstaviteľov ministerstva s možnou trestnoprávnou zodpovednosťou,” píše riaditeľka nadácie Zuzana Petková.

    Ako vysvetľuje, ide o spoločnosť, ktorú založil bývalý zbrojár a priateľ expremiéra Roberta Fica Miroslav Výboh. Ten už údajne firmu nevlastní, no podľa novinárky existujú špekulácie, že využíva kontakty v prospech danej firmy.

    „Willing bol známy najmä tým, že armáde zabezpečoval servis pre stíhačky, keďže bol výhradným zástupcom ruského výrobcu RSK Mig na Slovensku. V rezorte obrany však mal aj ďalší biznis, podrobne ho v roku 2016 v spolupráci s Nadáciou Zastavme korupciu opísal zavraždený novinár Ján Kuciak pre Aktuality.sk a taktiež TREND. Okrem iného získali dokumenty k zmluve, ktorú teraz Najvyšší kontrolný úrad postúpil polícii.”

    Rokovacie konanie bez zverejnenia

    „Zmluva sa týkala systému ´záznam činnosti operátorov´, ktorú uzavrel rezort s Willingom začiatkom druhého volebného obdobia Ficovej vlády. Systém monitoruje informácie týkajúce sa riadenia letovej prevádzky a zabezpečuje ich archiváciu po určitú čas, napríklad kvôli vyšetrovaniu prípadnej leteckej nehody,“ uvádza sa v článku. Systém, ktorý rezort obrany využíval do roku 2012, bol zastaraný a preto sa rozhodli urobiť dodatočné obstarávanie na nový.

    Systém, ktorý ministerstvo potrebovalo, vyrábali dve firmy – Ales a R-Sys. Napriek tomu sa zmluva uzavrela s firmou Willing, ktorá so systémom a danou technológiou nikdy nerobila. „Hoci ide o systémy využívané aj v civilnom letectve, boli klasifikované ako vojenský materiál, na základe čoho zmluvu s Willingom utajili,“ uvádza Petková.

    Napriek tomu však údajne boli na objednávkach uvedení ako zhotovitelia jedna z firiem – R-Sys. Údajne si ju Výbohova firma mala vybrať ako subdodávateľa. Zmluva medzi rezortom obrany a firmou Willing bola uzatvorená na 1,37 miliónov eur, kým R-Sys ponúkalo technológie za 599-tisíc eur, firma Ales dokonca ešte za menej.

    Postúpenie prípadu

    NKÚ sa malo o tejto veci dozvedieť ešte v máji tohto roku, pričom podnet mali dostať z vonkajšieho prostredia. Informácie, ktoré obsahoval, však NKÚ vyhodnotil ako natoľko závažné a preukázané, že ich ani nezačal sám preverovať, lebo by ich “kontrola úradu mohla len potvrdiť.  Preto ich hneď oznámil vyšetrovateľom. Výrazný časový odstup by totiž mohol mať negatívne dôsledky na vyšetrovanie”, uvádza sa v liste NKÚ polícii. Obstarávanie sa podľa nadácie uskutočnilo pred mnohými rokmi, a napriek zverejneniu informácií v roku 2016 Jánom Kuciakom a nadáciou sa nič nedialo.

    Ako dodáva Zuzana Petková, nie je isté, či sa v predmetnej veci momentálne niečo deje a teda, či do prípadu vstúpil kontrolný orgán. NKÚ však zverejnila právny posudok k záležitosti. „Pri obstarávaní nemalo ministerstvo obrany použiť rokovacie konanie bez zverejnenia, nebol dôvod ani na utajenie zmluvy a keby konalo inak, mohlo by ušetriť milión eur.“ Naviac, obchodov medzi rezortom obrany a firmou Willing má byť viac, nie len systém na letové záznamy a servis stíhačiek.

    „Podľa zápisnice z valného zhromaždenia uloženej v zbierke listín vlastnil firmu Výboh a jeho syn Matúš najmenej do roku 2011. Podľa vyhlásenia, ktoré bolo uložené o rok neskôr, sa jediným majiteľom stala spoločnosť Quadril. Šéfom predstavenstva bol Miroslav Červenka. V roku 1999 písali médiá o tom, ako Willing získal v konkurze Hontianske strojárne Krupina, výrobcu odmínovacích strojov Božena. Konkurzným správcom bol právnik Miroslav Červenka,“ vysvetľuje na záver.

    - Reklama -