NAKA opäť zasahuje pre daňové podvody. Údajne zatkli aj starostu

    0
    Ilustračná snímka. (Autor: TASR)

    Razia NAKA, o ktorej polícia informovala na sociálnej sieti, sa koná v Banskej Bystrici, Krupine, Vyšnom Mirošove a Košiciach a okolí a je zameraná na dokumentovanie daňovej trestnej činnosti v sume 1,7 milióna eur. Uviedli, že podstatou realizovanej akcie je zaistenie osôb a vecí dôležitých pre účely vedeného trestného konania.

    „V danej veci bolo spracované rozhodnutie o vznesení obvinenia vo vzťahu k 10 osobám, z ktorých dve zadržali. Momentálne prebiehajú tri domové prehliadky a osem prehliadok kancelárskych priestorov, prevádzkových priestorov, ako aj osobných motorových vozidiel,“ napísali.

    Razia na obecnom úrade

    Podľa portálu Aktuality.sk má razia prebiehať aj priamo na obecnom úrade v obci Vyšný Mirošov. Tam má starosta Michal Petraník už štyri roky čeliť súdnemu procesu za spreneveru. Podľa vyšetrovateľov robil od roku 2001 podozrivé finančné transakcie z obecných účtov v celkovej hodnote 65-tisíc eur. Daný prípad mali v minulosti otvoriť obecní poslanci.

    Peniaze mal vyberať v hotovosti alebo ich prostredníctvom internetbankingu posielal na súkromné účty iných osôb. Rovnako mal ďalšie peniaze v hodnote približne 50-tisíc eur vyberať z obecnej pokladnice a používať ich na osobnú potrebu. Podľa obecných poslancov, ktorí na celú záležitosť upozornili, mal v čase, keď chceli urobiť kontrolu, predložiť falošné bankové výpisy. Starosta však vinu popiera.

    „Pokiaľ ide o tých 37 transakcií v priebehu troch rokov, bola to moja výplata. Odmena starostu 1 057 eur mesačne, ktorú som si posielal švagrovi na účet, pretože ja súkromný účet nemám. Mám iba účet na svoju eseročku, tam som to ale posielať nechcel, pretože by som to nevydokladoval,“ tvrdil v roku 2015.

    Údajne mal byť vo veci už odsúdený za podvod v štádiu pokusu, proti verdiktu sa však odvolal. Rovnako mal byť odsúdený za porušovanie ochrany stromov a krov, keď bez povolenia vyrúbal pol chotára.

    - Reklama -