Myslíte si, že by bola Hillary tvrdšia voči Putinovi než ja? Opýtal sa Trump na prvej oficiálnej tlačovke

    0
    Donald J. Trump, 45. prezident USA (Autor: TASR)
    Trump sa poďakoval spravodajským organizáciám, ktoré ho vraj nemali v posledných rokoch v láske, a tak trochu nečakane vyzdvihol prácu niektorých médií, ktoré boli podľa neho natoľko profesionálne, že stúpli v jeho očiach. 
     
    Z úst nastupujúceho prezidenta USA padli aj slová o oživení automobilového priemyslu a ďalších odvetví, ktoré chce Trump postaviť na nohy, vrátane farmaceutických spoločností. Sme najväčším nákupcom liečiv, ale nedokážeme ich ponúkať a strácame tým miliardy dolárov,“ povedal republikán. 
     
    Trump nezabudol ani na veteránov a sľúbil, že sa pokúsi zlepšiť situáciu, v ktorej sa mnohí z nich nachádzajú po odchode z armády do civilu. Súčasťou pomoci má byť aj dotácia liečby veteránov a pomoc pri zabezpečení zdravotnej starostlivosti. 

    Rusko, Trump a stret záujmov 

    „Čo sa týka zasahovania do emailov, myslím si, že s tým mali niečo spoločné Rusi, ale sú tu aj ďalšie krajiny,“ uviedol Trump. Podľa neho by mali mať Spojené štáty lepšiu ochranu proti hakerom, a preto chce spojiť tie najväčšie mozgy USA, ktoré by pomohli vytvoriť „ochranný val“. 
     
    Donald Trump spomenul aj to, že Putin poprel akékoľvek zásahy do amerických volieb, čo ho teší, pretože by podľa neho určite zverejnil informácie, ak by nejaké mal. Na úniku emailov demokratov je však jedna pozitívna vec, aj keď hakovanie nie je správne. „Dozvedeli sme sa, že Hillary dostala otázky do prezidentskej debaty vopred. Viete si predstaviť, čo by sa stalo, keby to dostal Trump?“ opýtal sa novinárov Trump. 
     
    Novozvolený prezident USA uviedol, že je podľa neho dobré, ak ho ruský prezident Vladimir Putin vníma pozitívne. „Myslíte si, že by bola Hillary tvrdšia voči Putinovi než ja?“ nadniesol Trump rečnícku otázku. Akékoľvek napojenie na Rusko, čo sa týka obchodu a jeho spoločností či podnikania, odmietol. 
     
    „Vy ste jediná, komu tu záleží na mojich daňových priznaniach. Z daňových priznaní sa dozviete veľmi málo,“ odpovedal Trump jednej z prítomných novinárok. Všetky svoje spoločnosti chce republikán prepísať na svojich synov Erika a Dona. Prezident nemusí podľa amerických zákonov zverejniť svoje daňové priznania. 
     
    Investície a aktíva známe ako Trump organization pozostávajúce zo stoviek podnikateľských subjektov prejdú pred 20. januárom na jeho synov a zástupcov spoločnosti. Dcéra Ivanka nebude mať žiadne podnikateľské aktivity. Trumpovi zostane hotovosť, šeky a aktíva v zmysle etických nariadení a ponechá si aj všetky predošlé voľné aktíva a autorské práva. To všetko má prejsť do trustových fondov. 
     
    O podnikateľských aktivitách svojich bývalých spoločností nebude Trump informovaný a bude o nich vedieť len z médií tak ako verejnosť, aby nedošlo ku konfliktu záujmov. Vzťahy medzi Trumpom a jeho spoločnosťou budú informačne obmedzené. 

    Najlepší kabinet

    „Som presvedčený, že máme jeden z najlepších kabinetov, aké boli kedy zostavené. V prípade Rexa vynikajúco viedol Exon. Vždy bol k dispozícii, keď bolo treba. Chcem priniesť do našej vlády tých najlepších ľudí. Naše obchodné dohody sú zlé. Stáli nás stovky miliárd dolárov. Napríklad tie s Čínou. V súvislosti s nerovnováhou nášho obchodu. Už nemáme dohody, ktoré by pre nás boli prospešné. Som hrdý na náš kabinet a som si istý, že bude dobre spolupracovať,“ vyhlásil v závere tlačovky Trump. 
     
    „Budete hrdí nielen ako novinári, ale budete hrdí na to, čo prinášame v zdravotnej starostlivosti. ObamaCare je katastrofa. Môžu vás viesť akýmkoľvek smerom, ale vo väčšine prípadov ste si to uvedomili,“ zhodnotil zdravotnícku reformu Baracka Obamu. 
     
    Rok 2017 bude podľa republikánskeho prezidenta zlým rokom. „Bude to katastrofálne. Mohli by sme sedieť so založenými rukami a dívať sa a naši občania by nás prosili, aby sme s ObamaCare niečo urobili. Najjednoduchšie by bolo nechať to skrachovať, ale to by dlho trvalo,“ povedal. 
     
    Tesne po schválení ministra zdravotníctva je Trump pripravený predostrieť nový plán na reformu zdravotného poistenia v USA. „Ide o komplikovaný proces, zrušiť to, čo máme k dispozícii, a nahradiť to niečím iným. Teraz máme také ceny, že ľudia nedokážu platiť poistenie, lebo skrachujú. ObamaCare je problém demokratov. Mohli by sme sedieť a nič nerobiť, ale my demokratom urobíme obrovskú službu,“ vyhlásil rozhodne novozvolený prezident Spojených štátov. 
     
    Múr medzi Mexikom a USA preplatí mexická vláda. Trump toto stanovisko zopakoval a vychválil mexickú vládu aj Mexičanov, z ktorých mnohí pre neho v USA vraj pracujú.

    V závere tlačovky, keď mali novinári možnosť položiť otázky, obvinil Trump jedného z novinárov, ktorí sa dožadovali odpovede, z toho, že jeho „organizácia je hrozná“, a preto mu neodpovie, a napomenul žurnalistu, aby nebol „drzý“. Podľa Trumpa sa niektoré spravodajské kanály a médiá venujú vydávaniu falošných správ, ale nechcel ich priamo menovať.  

     
    - Reklama -